GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρευνα για το ατύχημα με εγκλωβισμό στο ασανσέρ του "Στ. Νιάρχος"

"Ακόμα μία απόδειξη της αγαπημένης ρήσης του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»: Η επίσημη προχθεσινή ανα...

"Ακόμα μία απόδειξη της αγαπημένης ρήσης του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»: Η επίσημη προχθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναφερόταν στο ατυχές περιστατικό εγκλωβισμού 38 μελών της Παιδικής Χορωδίας της Λυρικής μαζί με τη διευθύντρια της Χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά μελών της Χορωδίας της ΕΛΣ «στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο απεγκλωβισμός επετεύχθη έπειτα από περίπου 75 λεπτά και ότι «τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους».
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν χρειαζόταν ανακοίνωση για ένα περιστατικό με αίσια κατάληξη. Η εξήγηση, όμως, βρίσκεται στο τέλος του σημειώματος, όπου αναφερόταν ότι «σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία των κτιριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για τη διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της». Είναι σαφές ότι εμμέσως επιρρίπτονταν ευθύνες στο ΚΠΙΣΝ.
Λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΠΙΣΝ, διαβεβαιώνοντας ότι καταρχάς «δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας» και ζητώντας «συγγνώμη για την ταλαιπωρία από τα παιδιά και τους γονείς». Ως προς τη διαδικασία απεγκλωβισμού επισήμαιναν μεταξύ άλλων τα εξής: α) η εταιρεία συντήρησης ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που καταγράφηκε η κλήση για τον εγκλωβισμό και μετέβη αμέσως στο σημείο, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρεία του ανελκυστήρα, β)οι ενέργειες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας συντήρησης, ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση, γ)στον ανελκυστήρα δεν υπήρξε σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο σταθμός πρώτων βοηθειών του ΚΠΙΣΝ, δ) η διαδικασία απεγκλωβισμού κράτησε περίπου 60 λεπτά και πραγματοποιήθηκε από τη συντηρήτρια εταιρεία.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας είχε συντηρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία μόλις μία ώρα πριν από το συμβάν, ενώ φυσικά και είναι πιστοποιημένος για μεταφορά τόσο ατόμων, όσο και φορτίων,αν και η διάρκεια του απεγκλωβισμού οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι ο θάλαμος ήταν πλήρης.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι ο εγκλωβισμός προήλθε από αστοχία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κλειδαριάς της εξωτερικής θύρας του 2ου ορόφου, εξαιτίας χτυπήματος που δέχθηκε. Και τέλος, επισημαίνεται ότι το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.
Όπως και να χει πάντως, τα 75 λεπτά που διήρκεσε ο εγκλωβισμός στο ασανσέρ είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για 46 ανθρώπους κλεισμένους σε έναν στενό χώρο, πολλώ δε μάλλον όταν από αυτούς οι περισσότεροι είναι παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση