GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ντάισελμπλουμ θα γιορτάσει με… ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο

Του Ισαάκ Καριπίδη, ανταποκριτή του realfm 97,8 στο Λονδίνο «Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό ...

Του Ισαάκ Καριπίδη, ανταποκριτή του realfm 97,8 στο Λονδίνο
«Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας χθες στο London School of Economics για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.
Ο Ολλανδός πολιτικός, μια μόλις μέρα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, σήμερα τον διαδέχεται ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη. Τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για παλιότερη δήλωση του με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες.
Τα λάθη
Πρώτα από όλα για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων. Σημείωσε ότι η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. «Το λέω αυτό έχοντας το πλεονέκτημα της ύστερης θεώρηση των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα «να μην ξαναπάρουμε αυτό το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.»
Επιπλέον δήλωσε ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του 14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Συγνώμη για την δήλωση «ο νότος ξοδεύει τα χρήματα του σε ποτά και γυναίκες»
Παράλληλα σε σχετική ερώτηση του καθηγητή Κέβιν Φέδερστον ο οποίος και συντόνιζε την συζήτηση είπε ότι έχει μετανιώσει γιατί σε συνέντευξη του, τον Μάρτιο του 17 είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν χρήματα σε ποτά και γυναίκες».
Συνεργάζομαι πολύ καλά με την σημερινή κυβέρνηση
Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι μετά την κρίση του 15 συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον «πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στην καρδιά της ευρωζώνης.»
Οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωζώνη
Ανταγωνιστικότητα και δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Την κύρια ευθύνη για την ανταγωνιστικότητα την έχουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό ενώ για την ευρωζώνη σημείωσε πως «έχει ξεμείνει από εργαλεία και αν δημιουργηθεί μια μεγάλη κρίση τα επόμενα δύο τρία χρόνια δεν θα μπορέσει να την διαχειριστεί». Τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ενοποίησης των αγορών κεφαλαίων.
Γιάννη Βαρουφάκης
Για την σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup εκτός από τον κ. Σόιμπλε. Σημείωσε δε ότι αυτό κατά την εκτίμηση του είχε να κάνει με την αντίληψη του κ. Βαρουφάκη για το συσχετισμό δυνάμεων στο Eurogroup.
Τόνισε ότι στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας. Διέκρινε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα μαζί του, υπήρξε όμως σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και του κ. Βαρουφάκη. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε μετά το Eurogroup της Ρίγας « ήταν φανερό πως δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος» και οι συνάδελφοι άρχισαν να μιλούν για ένα Plan Β δηλαδή για Grexit. «Εγκατέλειπαν την Ελλάδα. Αυτό ήταν τρομερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σημείωσε δε ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη «τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα την κατάσταση. Του είπα ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν θα μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα. Και αυτό το κοίταξε», τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ προκαλώντας την θυμηδία του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση