GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον ομογενή κοσμοναύτη Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο

«Η Ελλάδα είναι παντού στον κόσμο και να που, μαζί με σας, η Ελλάδα είναι και στο διάστημα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Π...

«Η Ελλάδα είναι παντού στον κόσμο και να που, μαζί με σας, η Ελλάδα είναι και στο διάστημα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ομογενή κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.
Ο διάλογος των δύο ανδρών
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεκαπέντε χρόνια μετά το 2003, όταν είχατε συναντηθεί εδώ με τον αείμνηστο Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο.
Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για σας. Γιατί βεβαίως είσθε Ρώσος πολίτης, αλλά οι ελληνικές σας ρίζες, που και εσείς τις αισθάνεσθε, είναι κάτι το οποίο μας οδηγεί στο να σας θεωρούμε ένα κομμάτι της Ελλάδας, με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της οικογένειάς σας ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Τιμάτε την Ρωσία αλλά τιμάτε και την Ελλάδα. Διότι πρέπει να γίνει γνωστό πως είσαστε στην κορυφή των κοσμοναυτών σ’ολόκληρο τον Κόσμο, όχι μόνο στην Ρωσία. Και αυτό γιατί έχετε επιτύχει πράγματα που κανένας άλλος κοσμοναύτης δεν έχει επιτύχει. Και μόνον οι 5 έξοδοι στο Διάστημα μέχρι σήμερα, ο συνολικός χρόνος παραμονής στο Διάστημα, καθώς και τα αποτελέσματα για την έρευνα του Διαστήματος σας οδηγούν σ’αυτή την κορυφή. Γι’αυτό σας είπα τιμή για την Ρωσία, τιμή και για μας. Και οι ελληνικές σας ρίζες μας δίνουν την δυνατότητα να λέμε πάντοτε αυτό που είναι κοινώς γνωστό: Ότι οι Έλληνες παντού στον Κόσμο, η Ελληνική ψυχή παντού στον Κόσμο, είναι εκείνη που κάνει τα σύνορα της Πατρίδας μας να είναι πολύ πέρα από τα γεωγραφικά της όρια. Η Ελλάδα είναι παντού στον Κόσμο και να που, μαζί με σας, η Ελλάδα είναι και στο Διάστημα.

Θέλω να υπενθυμίσω, τέλος, κάτι που για μας, τους Έλληνες, είναι εξαιρετικά σημαντικό και που δείχνει πόσο Έλληνας νοιώθετε, παράλληλα με την Ρωσική σας ιθαγένεια. Θυμίζω ότι το προσωνύμιο το οποίο επιλέξατε όταν ξεκινήσατε ως Διοικητής του πρώτου Σογιούζ με το οποίο βγήκατε στο Διάστημα και παραμένει μέχρι σήμερα είναι ‘OΛΥΜΠΟΣ’. Και δεύτερον, το όνομα που δώσατε στο τελευταίο διαστημόπλοιο με το οποίο ταξιδέψατε είναι ‘ΑΡΓΩ’. Θυμίζει την Ελλάδα, κυρίως όμως η ‘ΑΡΓΩ’ θυμίζει τις ποντιακές σας ρίζες, τον Πόντο με όλη την ιστορία του, με όλα τα βάσανα, με όλες τις τραγωδίες που πέρασε, που μας δείχνει όμως πραγματικά ως πού φθάνει η Ελλάδα, τι είναι η Ελλάδα και τι είναι εκείνο που πρέπει να υπερασπισθούμε μαζί σας.
Θ.ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πάντα όταν έρχομαι στην Ελλάδα έρχομαι με ανοιχτή την καρδιά και είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ. Με τον Κωστή Στεφανόπουλο ήταν η πρώτη φορά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου. Από αυτή την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος και πλούσιος άνθρωπος. Έχω έτσι έναν τεράστιο αριθμό φίλων και συγγενών, οικείων, αγαπημένων σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Δυστυχώς δεν είναι μαζί μου ο Αμερικανός αστροναύτης με τον οποίο πέταξα, αλλά ήταν μία απόφαση που πήραμε μαζί. Ονομάσαμε το σκάφος μας ‘ΑΡΓΩ’. Και θα ήθελα να σας προσφέρω αυτό το αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο χαρίζεται στα μέλη της ομάδας που ετοιμάζουν την αποστολή και το διαστημόπλοιο Σογιούζ με το οποίο πέταξα. Στο πρόσωπό σας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να χαρίσω αυτό το μετάλλιο σε όλο τον Ελληνικό Λαό και σε εκείνους τους Έλληνες ειδικά οι οποίοι με υποστήριζαν πνευματικά και ψυχικά σε αυτό το ταξίδι. Φυσικά οι Έλληνες που κατάγονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Έλληνες από ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο που αισθανόμουν την αγάπη τους και την προσοχή τους όλο αυτό το διάστημα που ήμουν εκεί. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας χαρίσω αυτό το μετάλλιο που χαρίζεται στους συμμετέχοντες στην προετοιμασία και την κατασκευή του συγκεκριμένου διαστημοπλοίου και της αποστολής. Το μετάλλιο αυτό είναι το μετάλλιο της ‘ΑΡΓΩ’.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση