GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Τζίμη Πανούση...

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ / Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (τον Ιούλιο του 2017 στο περιοδικό DownTown Magazine Greece με αφορμή την παράσταση "Ειρ...

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ / Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

(τον Ιούλιο του 2017 στο περιοδικό DownTown Magazine Greece με αφορμή την παράσταση "Ειρήνη" του Αριστοφάνη όπου θα πρωταγωνιστούσε στην Επίδαυρο)

ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΝΗ ΠΛΑΤΣΑΤΟΥΡΑ

Αν θέλεις να προεξοφλίσεις την αποτυχία σου, προσπάθησε να βάλεις τον Τζίμη Πανούση σε καλούπια. Αδύνατον. Είναι μια απασφαλισμένη βόμβα με πόδια που δεν ξέρεις πότε μιλά στα σοβαρά και πότε κάνει πλάκα. Αυτό είναι και το πιο γοητευτικό στοιχείο πάνω του, μετά το μυαλό του. Εκεί που νομίζεις ότι τον «έχεις», τρέχει με γλώσσα ροδάνι και σ΄ αφήνει χιλιόμετρα πίσω να αναρωτιέσαι «τι είπε πάλι ο τύπος;». Δεν καλουπώνεται, δεν ακολουθεί κανόνες, δεν τηρεί προσχήματα, δεν χαμπαριάζει από εποχές και νέα ήθη, γενικώς και ευτυχώς «δεν». Μια αθυρόστομη non grata περσόνα που αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε κάπως να ανακαλυφθεί. Συναντηθήκαμε στον «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, εκεί που μαζί με πενήντα περίπου ηθοποιούς και μουσικούς κάνουν καθημερινά πρόβες για την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

- Τι είναι αυτό που φοράτε;

Φουστανάκι. Τώρα με τη ζέστη είναι ότι πρέπει. Μ΄ ένα τέτοιο με γνώρισε η πεθερά μου και έπαθε «εγκεφαλικό». Με τον καιρό, μ΄αγάπησε.

- Από πού ψωνίζετε αυτά τα ρούχα;

Η γυναίκα μου τα ψωνίζει κυρίως από το διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο φουστανάκι βέβαια, το πήρα εγώ από ένα μαγαζί στο Κολωνάκι που τώρα πια έχει γίνει πιτσαρία.

- Έχετε και χιπστερικά μούσια. Μέσα στη μόδα είστε.

Ξέρεις πόσες αποβολές έχω φάει στο σχολείο για τα γένια μου; Δεν έχω βάλει ποτέ ξυράφι πάνω μου απλά τα ψαλιδίζω για να μην κατεβαίνουν πολύ. Τα γένια μου είναι χνούδι, πιάστα να δεις. (σ.σ. τα πιάνω είναι πράγματι, πολύ μαλακά).

- Τζίμης ή Τζιμάκος;

Eμένα μ΄αρέσει το «Τζιπάκος» επειδή οδηγάω τζιπ. Το «Δημήτρης» τελείωσε πριν καν πάω σχολείο. Όλοι στη γειτονιά με φώναζαν «Τζίμη». Να σε ρωτήσω εγώ τώρα. Τι σημαίνει το τατούαζ που ΄χεις στο χέρι σου;

- Είναι μια δική μου φράση γραμμένη στα ισπανικά. Εσείς δεν έχετε τατουάζ;

Όχι δεν μ΄αρέσουν. Τα θεωρώ μουτζούρες. Παλιά το τατουάζ σήμαινε κάτι. Το έκαναν κυρίως, οι φυλακισμένοι και οι άνθρωποι του περιθωρίου. Τώρα βλέπεις την πωλήτρια ή την κομμώτρια γεμάτη piercings και τατουάζ. Όπως λέω σ’ ένα τραγούδι μου «έχουμε πόλεμο, μην το γελάς μωρό μου και πρέπει να ΄χουμε σαφή διακριτικά». Εξακολουθούν να μ΄αρέσουν τα τατουάζ που έχουν μια εξαιρετική σαφήνεια. Όπως αυτό που έχει μια φίλη μου Ιταλίδα. Κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι γυμνισμό στην Αντίπαρο πάνω σ΄ ένα ιστιοφόρο. Είχε λοιπόν, ένα πολύ ωραίο τατουάζ στον πωπό της, εκατέρωθεν της οπής, που έλεγε «only exit». Μ΄ αυτό το τατουάζ έδινε σαφείς οδηγίες. «Μην προχωράς, γιατί τσάμπα προσπαθείς. Από εδώ έχουμε μόνο έξοδο».

- Κάνετε γυμνισμό;

Ναι μ΄αρέσει. Και δυστυχώς παρατηρώ ότι εσείς τα νέα παιδιά είστε πολύ συντηρητικοί. Ιδίως μετά την επέλαση του AIDS -που την έχει εκμεταλλευτεί το σύστημα και την έχει κάνει μπαμπούλα με αποτέλεσμα τα ήθη να έχουν γυρίσει στον Μεσαίωνα- δεν βγάζετε το μαγιό σας με τίποτα. Εδώ η κορούλα μου που είναι οχτώ χρονών και φοράει σουτιέν στην παραλία. Της λέω «γιατί το φοράς; αφού δεν έχεις στήθος». Είδα και έπαθα να βγάλω το μαγιό στον γιο μου όταν πήγαμε να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Μας βοήθησε μια φίλη λεσβία να βρούμε σπίτι και μας κάλεσε σ΄ ένα συνέδριο λεσβιών στην Ιερισσό. Ήταν γύρω στις 9.000 λεσβίες μαζεμένες. Λέω στον γιο μου «μην τολμήσεις και δεν βγάλεις το μαγιό σου, θα μας φάνε ζωντανούς εδώ». Γιατί η ομοιομορφία είναι ο φασισμός και αυτό μ΄αρέσει.

- Τι ακριβώς σας αρέσει;

M’αρέσει να υπάρχει μια πειθαρχία. Ξέρετε εμείς πάσχουμε. Το βλέπω και στο θέατρο. Είμαστε εδώ πέρα είκοσι ηθοποιοί πάνω στη σκηνή και άλλοι εικοσιπέντε μουσικοί. Καμιά εξηνταριά άτομα μαζί με τους τεχνικούς. Βλέπω λοιπόν, ότι δεν το έχουμε το ομαδικό σπορ στην Ελλάδα. Πέρα από το μπάσκετ που μελετάω τι στο διάολο έχουμε βρει εκεί και έχουμε διαπρέψει οι Έλληνες σ΄ όλον τον κόσμο. Όχι μόνο ως παίκτες αλλά και ως προπονητές. Στην αρχή πίστευα ότι ήταν εξαιτίας ενός star του μπάσκετ, του Νίκου Γκάλη. Aλλά δεν αρκεί μόνο να έχεις τον ηγέτη, είναι βαθύτερη η αιτία. Ναι που λες τέσσερις μήνες τώρα κάνουμε κάθε μέρα έξι ώρες πρόβα μ΄ένα ρεπό τη Δευτέρα και είμαστε ακόμη στην αρχή. Δεν έχουμε βρει καν, το φινάλε και σε τι τόνο θα τραγουδήσουμε. Σ΄ ένα θαύμα ελπίζουμε απ΄ αυτά που γίνονται σ΄ όλες τις παραστάσεις. Έχεις δει ένα έργο του Γούντι Άλεν που λέγεται «Deconstructing Harry»; (σ.σ. αποδομώντας τον Χάρι). Εμείς κάνουμε το έργο «Deconstructing Aristophanes» (σ.σ. αποδομώντας τον Αριστοφάνη). Μας έχει πιάσει μια τρέλα όλους να αποδομήσουμε ό,τι φτιάξαμε.

- Δεν φανταζόμουν ότι θα σας άρεσε να παρακολουθείτε αγώνες μπάσκετ.

Βλέπω πολύ μπάσκετ και ποδόσφαιρο αλλά δεν άνηκα ποτέ σε κάποια ομάδα. Σιχαίνομαι το οπαδιλίκι και τον πατριωτισμό. Γι΄ αυτό ούτε αριστερός υπήρξα, ούτε Ελληνάρας πληρώνοντας βέβαια, το κόστος.

- Βλέπατε και Survivor;

Έχω τόσο λίγο ελεύθερο χρόνο που ούτε τα παιδιά μου δεν προλαβαίνω να δω. Πάντως το «Survivor» ήταν στημένο. Αν δεις τα απόλυτα νούμερα τηλεθέασης, δεν έχουν καμιά σχέση με τις παλιές επιτυχίες. Ο κόσμος πια δεν βλέπει τηλεόραση. Αυτό πρέπει να το πούμε. Και με το «Survivor» έγινε πολύ κακό για το τίποτα. Βέβαια δεν είναι αυτά τα παιχνίδια και το τέλος του κόσμου. Τα βλέπει ο άλλος και ξεκουράζεται στον καναπέ. Από τη νέα χρονιά θα βάλουν παρόμοια παιχνίδια όλα τα κανάλια και αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ γιατί ο κόσμος θα βαρεθεί.

- Εσείς τι θα θέλατε να παρουσιάσετε στην τηλεόραση, αν ερχόταν ένας διευθυντής προγράμματος και σας έδινε το ελεύθερο;

Μου έχουν ζητήσει αρκετές φορές να παρουσιάσω εκπομπές στην τηλεόραση αλλά μια προσπάθεια που έκανα τη δεκαετία του ’80 δεν ευδοκίμησε. Μου έκοψαν την εκπομπή πριν καν αυτή βγει στον αέρα. Την πήρε ο Βενιζέλος που ήταν τότε υπουργός Προεδρίας, την πήγε σπίτι του και δεν την είδαμε ποτέ. Γενικά θα μ΄ άρεσε πολύ να κάνω ένα εναλλακτικό δελτίο ειδήσεων.

- Με ποια δικαιολογία σας έκοψε την εκπομπή ο Βενιζέλος;

Ότι δήθεν ξεπερνούσα κάποια όρια. Είχε κάποια πολιτικά σχόλια που δεν του άρεσαν όπως ένα κουίζ που έδειχνε τον πρωθυπουργό να προχωράει στον δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου και εγώ να λέω: «πείτε μας ποιος είναι ο μπράβος και ποιος ο πολιτικός». Πιστεύω πως όταν γίνει κυβέρνηση η «Νέα Δημοκρατία», θα ξανακάνω εκπομπή. Το θέμα είναι ότι δεν συζητάς πια με τους καναλάρχες αλλά με την Έβγα και την Coca Cola. Ακούγεται λίγο γελοίο. Aνθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα από τηλεόραση και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το Μέσο, οι οποίοι λένε και το τρομακτικό: «δεν χρειάζεται να είναι και πολύ καλή η εκπομπή, το προϊόν να διαφημίζεται».

- Πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην τηλεόραση, θα είναι χειρότερα σε δέκα χρόνια;

Θα ΄ναι πολύ χειρότερα, σίγουρα. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Κάποια στιγμή θα αντιδράσουμε θέλω να πιστεύω και θα αντιδράσουμε βίαια, όπως πρέπει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαλλαγούμε από τη σαβούρα. Να κάνουμε τουλάχιστον τους βασικούς άθλους του Ηρακλή: να καθαρίσουμε την κόπρα του Αυγεία. Όπου «κόπρες του Αυγεία» βλέπε τα κομματόσκυλα. Να καθαρίσουμε λοιπόν, μ΄αυτή τη συμμορία, τις «βαρβαροεταίρες», τους «ξενογλύφτες», τους «κυφήνες του δημοσίου» όπως τους λέει και ο Αριστοφάνης. Γενικά χρησιμοποιεί τόσο άγριες λέξεις ο παππούς της κωμωδίας που αναγκάζομαι να τις φτιάχνω λίγο. Λέει για παράδειγμα «την πλακομούνιασε». Δεν είναι ωραίο να το πω αυτό μπροστά στο κοινό. Ενώ αν πω «έγινε το πλακομούνι της αρκούδας» ακούγεται αλλιώς.

- Στη ζωή σας βρίζετε;

Καθόλου. Καμιά φορά μου λέει η κόρη μου «μπαμπά τώρα είπες “ρε”». Της λέω «εντάξει μωρό μου, δεν θα το ξαναπώ». Το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορεί να μου κάνει κάποιος, είναι να μου πει πόσο διακριτικός και ευγενικός είμαι. Είναι αλήθεια. Στη ζωή μου έχω μια συστολή, στη σκηνή πάνω γίνεται η μεταμόρφωση. Αν τα μπλέξεις αυτά τα δύο πας στην καταστροφή.

- Ποια είναι η νοητική σας κατάσταση αυτόν τον καιρό;

Με πετυχαίνετε σε μια απελπισία, όπως όλος ο κόσμος. Η δική μου δουλειά είναι να είμαι σφουγγάρι, να παίρνω τη χαρά και τη λύπη της εποχής. Τώρα η λύπη είναι γενικευμένη. Και εγώ να περνάω λίγο καλύτερα όταν βλέπω κολλητούς μου φίλους να μην έχουν πέντε ευρώ -εκεί που είχαν γιοτ και αυτοκίνητα-, επηρεάζομαι. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια γενοκτονία και θα τελειώσουμε με αίμα. Μας έχουν βάλει πολύ στη γωνία και δεν μπορεί να τελειώσει αλλιώς το πράγμα. Δεν γίνεται να βλέπεις ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, να βομβαρδίζουν παιδάκια δίπλα μας, στα διακόσια χιλιόμετρα και εμείς να το ανεχόμαστε ή να μας κοροϊδεύουν με τις φιλανθρωπίες τους και να εκμεταλλεύονται καρκινοπαθείς. Κάποια στιγμή λες «φτάνει, ως εδώ». Παγώνει το γέλιο στο στόμα.

- Πλέον η επανάσταση γίνεται μέσω facebook. Αλήθεια εσείς έχετε λογαριασμό;

Υπάρχουν τέσσερις πέντε «Πανούσηδες» με ψεύτικα προφίλ που κάνουν τη δουλειά. Ένας είναι και πολύ καλός μάλιστα, τον παρακολουθώ. Εγώ δεν ασχολούμαι μ΄ αυτά γιατί δεν έχω χρόνο. Λαμβάνω 200 - 250 mails καθημερινά. Μου στέλνουν τραγούδια, ποιήματα, απόψεις, θέλω να τα διαβάζω και να απαντάω αλλά όλο αυτό μου παίρνει μια μέρα ολόκληρη.

- Πού βρίσκουν το mail σας όλο αυτοί οι άνθρωποι;

Είναι χαρακτηριστικό το mail μου: «mouniall». Δυστυχώς το έβαλα σε μια παράσταση και έτσι έγινε γνωστό και μου στέλνουν όλοι τώρα.

- Πώς αποφορτίζεστε από μια δύσκολη μέρα;

Μ΄αρέσει να βάζω για ύπνο την κόρη μου διηγώντας της κάποιες αυτοσχέδιες, σουρεαλιστικές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την ίδια και αν είμαι πολύ κουρασμένος, προτιμώ να της διαβάσω ελληνική μυθολογία. Εκεί μαθαίνω και εγώ πολλά πράγματα. Έχει έναν απίστευτο πλούτο η ελληνική μυθολογία, τον οποίο έχει πάρει η χριστιανική - ιουδαϊκή θρησκεία και τον έχει ξεφτιλίσει. Ακόμη και στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη τώρα, έχουμε ξαφνικά μονοθεϊσμό, τριαδικότητα Θεού και πολλά που έχουν κατακλέψει διάφοροι «Στάλιν» του Χριστιανισμού, όπως ο Παύλος.

- Ποιος είναι ο Παύλος;

Ο Απόστολος Παύλος. Ήταν ο «Στάλιν» του Χριστιανισμού. Το έχω γράψει και σε τραγούδι «δεν θέλω άλλο Στάλιν, ούτε Παύλο, σύντροφο μπράβο, θείο τιμωρό». Αυτή τη δουλειά έκανε. Πήρε τους κοινωνικούς αγώνες κάποιου ανθρώπου και τους έκανε ένα συστημικό μαστίγιο.

- Μ΄ αυτά που λέτε θα αποκτήσετε και άλλους haters.

Αν σ΄ αγαπούν πολύ, σε μισούν κιόλας. Μαζί πάνε, το ίδιο πράγμα είναι «lovers» και «haters». Δεν έχω φανατικούς haters παρά μόνο κάποιους τρελούς που προσπάθησαν να μου κάνουν κακό.

- Με ποιον τρόπο προσπάθησαν να σας κάνουν κακό;

Μια φορά ένας ψυχασθενής με περίμενε έξω από το ραδιόφωνο όταν έκανα εκπομπές στον «Flash». Mόλις με είδε, έβγαλε έναν σιδερολοστό. Ευτυχώς είχαμε τα βινύλλια τότε και κρατούσα μια τσάντα γεμάτη την οποία έβαλα μπροστά στο πρόσωπό μου και προστατεύτηκα. Έφυγε και πήγε στον ΣΚΑΪ όπου χτύπησε εκείνη τη μέρα, τον Κώστα Χαρδαβέλλα. Τον πέτυχε δυστυχώς με τον λοστό από πίσω, την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητο και του ΄κανε ζημιά. Έψαξα την ιστορία του: ως σχιζοφρενής ήταν αριστούχος χημικός στο Πολυτεχνείο. Ένα βράδυ έβλεπαν όλοι μαζί στο καφενείο του χωριού του τηλεόραση και η κοπέλα που του άρεσε, είπε «πόσο συμπαθώ τον κύριο Χαρδαβέλλα» και έτσι πήγε να τον σκοτώσει.

- Εσάς γιατί επιχείρησε να σας σκοτώσει;

Είδε έναν δίσκο μου που ήμουν ντυμένος μπαλαρίνα και μιλούσα για τους ομοφυλόφιλους και πίστεψε ότι απευθυνόμουν σ΄ αυτόν. Άκου τώρα για ποιον λόγο ήθελε να με σκοτώσει. Όπως και το καλύτερο κοπλιμέντο που έχω ακούσει ήταν από μια κυρία που μου είπε στον δρόμο: «μ΄ αρέσετε κύριε Πανούση πάρα πολύ. Εσείς και η κυρία Νικολούλη». Πες μου τι κοινό έχω εγώ με τη Νικολούλη, εκτός απ΄ το ότι είμαστε και οι δύο Υδροχόοι και έχουμε γενέθλια την ίδια μέρα: 12 Φεβρουαρίου.

- Ασχολείστε με την αστρολογία; Τι λέει το ζώδιό σας για το φετινό καλοκαίρι;

Α όχι δεν κάνω τέτοια καθημερινά, ασχολούμαι πιο σοβαρά με την αστρολογία. Η αστρολογία είναι Τέχνη. Μελετώ τους αστρολογικούς χάρτες, τον δικό μου και των φίλων μου. Ύστερα τα συνδυάζω και κάνω προξενιά.

- Πετυχαίνουν τα προξενιά;

Δύο από αυτά ναι έχουν πάει πολύ καλά.

- Ήταν μεταξύ άνδρα και γυναίκας;

Ναι άνδρας - γυναίκα γιατί είμαι παραδοσιακός. Τα προξενιά μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν πιάνουν γιατί στα ζώδια δεν υπάρχει τριτοφυλική πρόβλεψη.

- Τι άλλα τέτοια περίεργα χόμπι έχετε;

Αυνανισμός.

- Τον συνιστάτε ανεπιφύλαχτα;

Βοηθάει πολύ ο αυνανισμός. Σε φέρνει αντιμέτωπο με τον θάνατο, σε λυτρώνει. Η αυτοϊκανοποίηση δεν έχει καμιά σχέση με το σεξ. Μπορεί μετά από ένα πολύ πετυχημένο σεξ, να ακολουθήσει και ένας αυνανισμός σκεφτόμενος την ωραία φάση που έζησες. Ειδικά τώρα με το ίντερνετ, πρέπει να πούμε ότι είμαστε ένας πλανήτης που αυνανίζεται μπροστά από μια οθόνη. Αυτή είναι η εικόνα της εποχής μας, αν ζητούσε κάποιος να την περιγράψουμε. Το πορνό είναι στις μεγάλες δόξες του, σήμερα.

- Έχετε hardcore σεξουαλικές φαντασιώσεις;

Όχι γιατί τις έχω κάνει όλες. Γυρίζω πορνό βίντεο για τις ανάγκες του προγράμματός μου. Τελευταία γύρισα ένα πολύ άγριο σ΄ ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Πήγα στον Μαραθώνα και το ΄κανα. Φόρεσα πράσινα γάντια και καλσόν σε μία φίλη μου που έχασε τα χέρια και τα πόδια της στους βομβαρδισμούς, της έβαλα δίπλα κομμάτια συκωταριές που αγόρασα από ένα χασάπικο και μπήκα εγώ πρεζοναύτης.

- Γιατί πράσινα γάντια και καλσόν;

Για να τα σβήσω μετά στο μοντάζ, σαν άλλο green room.

- Έχετε αναγάγει τα πορνό σε Τέχνη.

Μα στην ουσία αφορμή είναι η Τέχνη για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και τα βίτσια μας. Ναι ξέρω ότι αυτό το φιλμάκι που έκανα δεν πάει με την εικόνα μου να αλλάζω πάνες στην κόρη μου στην παραλία.

- Αλλάζετε πάνες;

Τα πάντα κάνω. Είμαι χαζομπαμπάς.

* Τζιμη Πανουση, καλο ταξιδι.....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση