GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι κατέθεσαν οι Λυκούδης-Ρήγας για την παρουσία της Χ.Α. στη βουλή, στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον τ...

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον του οποίου κατέθεσαν ο βουλευτής του Ποταμιού, αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.
Αμφότεροι έκαναν λόγο για συντεταγμένη ομάδα και σοκαριστική εμφάνιση αναφερόμενοι σε "άγημα" για να αποδώσουν την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και τον τρόπο που κινούνταν στη Βουλή.
Ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι η ομάδα βουλευτών της Χρυσής Αυγής «λειτουργούσε σαν άγημα» κάτι που όπως είπε δεν ταίριαζε με το κλίμα του Κοινοβουλίου καθώς η όλη συμπεριφορά τους ήταν σαν να απευθύνονται σε εχθρούς με ακραίο λόγο μίσους. Ο κ. Λουκούδης απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας είπε ότι όλη η εμφάνιση και η ρητορική της Χρυσής Αυγής εντός της Βουλής σχετίζεται απόλυτα με την εκτός του Κοινοβουλίου δράση της. Όπως τόνισε ο μάρτυρας, «αν ένας πολιτικός χώρος εκπέμπει το μήνυμα του σε άξονα μίσους και με πείσει ως πολίτη είναι εύκολο να ξεφύγω και να προβώ σε έκνομες ενέργειες. Να επιχειρήσω να "καθαρίσω" την κοινωνία από τον μετανάστη ή τον αντιφρονούντα. Αυτό εξέπεμπαν. Η εκπομπή του μηνύματος είχε τέτοιο μίσος ώστε αν ο πολίτης πειθόταν θα υπερέβαινε τις όποιες αναστολές του. Δεν θα είχε όρια η βιαιότητα της αντίδρασης».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής η όλη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής άλλαξε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «έχουν προσαρμοστεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά με τον ίδιο ακραίο λόγο».
Αναφερόμενος στη δολοφονία του μουσικού, ο κ. Λυκούδης τόνισε πως η επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον του είχε «τελείως πολιτικά χαρακτηριστικά λόγω του χώρου που ανήκε». Επισήμανε επίσης για τον αρχηγό της οργάνωσης και τη δήλωση του περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης ότι «ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία αλλά δεν καταδίκασε την ενέργεια. Ουσιαστικά δέχθηκε την ενέργεια».
Ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων κ. Ρήγας, αναφερόμενος στην παρουσία των μελών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή έκανε λόγο για τρόπο «πρωτόγνωρο και σοκαριστικό». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ήταν ότι επρόκειτο για ένα κόμμα που μπήκε στη Βουλή και δεν ξέρει να συμπεριφερθεί. Ήταν συντεταγμένοι με ιεραρχικό τρόπο: Πάντα πρώτος έμπαινε ο Μιχαλολιάκος. Έμπαιναν με συγκεκριμένο, στρατιωτικό, τρόπο, συντεταγμένοι σε όλα... Νόμιζαν πως έτσι προκαλούσαν δέος».
Όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, η Χρυσή Αυγή είναι μία «παραστρατιωτική οργάνωση» που έχει τη βουλευτική της δομή και έχει και άλλες δομές, όπως τα τάγματα εφόδου. «Λυπάμαι που η ελληνική Πολιτεία άργησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο» είπε ο κ. Ρήγας.
Χαρακτήρισε δε «εμπρηστικό» τον πολιτικό λόγο της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας πως δεν επρόκειτο για παρεκτροπή οι ακραίες εκφράσεις κ.λπ., αλλά για επιλεγμένο «τρόπο άσκησης της πολιτικής της».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της ηγεσίας σε επιθέσεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής, κυρίως στη δολοφονία Φύσσα αλλά και την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ,ο κ. Ρήγας είπε: «Αν ήθελε η ηγεσία θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με πολλούς τρόπους. Καταδικάζοντας με σαφήνεια τα περιστατικά και τους δράστες με βροντερό τρόπο και απομονώνοντας πολιτικά όσους σχετίζονταν. Δεν είδα κάποια καταδίκη. Είδα έπαρση και κομπασμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έγινε γιατί «ήθελαν να γίνουν κουμανταδόροι του χώρου» και φανερώνει «μία συμπόρευση του πολιτικού στοιχείου με στοιχεία οργανώσεων που διαπράττουν αδικήματα».
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση