GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμίλκαρ Καμπράλ... τα. ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Δίδαξε με να ξεχνάω να σκέπτομαι... » Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ο φείλουμε 45 χρόνια από τη...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Δίδαξε με να ξεχνάω να σκέπτομαι...»
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Οφείλουμε 45 χρόνια από τη...
δολοφονία του Αμίλκαρ Καμπράλ (20 Γενάρη 1973) να θυμηθούμε το έργο του και τους αγώνες του εναντίον της Πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Να θυμηθούμε τον μεγάλο Επαναστάτη κι ιδρυτή το 1956 του Αφρικανικού Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πρασίνου Ακρωτηρίου (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde - PAIGC).

Οφείλουμε σαν Έλληνες, διότι παρά τη συνεχή προσπάθεια απόκρυψης και διαστρέβλωσης της επίσημης ιστορίας, γιατί όπως επισημαίνει  Χέρμπερτ Μαρκούζε «Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η. απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η. παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα. ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης», το Κίνημα του κι ο ίδιος ο Αμίλκαρ Καμπράλ είχε συνεργαστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα - ΠΑΚ. Έχουμε μια επιλεκτική "αγνόηση" της ιστοριογραφίας όπως και στην περίπτωση της σχέσης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Φιδέλ Κάστρο και την Κούβα: Ο Φιδέλ κι η αγνοημένη του σχέση με το ΠΑΚ του Ανδρέα..., ακριβώς διότι «Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η. απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων...».

Αμίλκαρ Καμπράλ... ένας από τους πρωταγωνιστές των δεκαετιών του '60 και '70 του περασμένου αιώνα, έφερε σε πέρας το νικηφόρο αγώνα Απελευθέρωσης στην Αφρικανική ήπειρο, με την υποστήριξη των τότε σοσιαλιστικών χωρών, της Κουβανέζικης Επανάστασης και των προοδευτικών κινημάτων και κομμάτων ολόκληρου του πλανήτη.

Το φωτεινό παράδειγμα του Αμίλκαρ Καμπράλ είναι σήμερα επίκαιρο για όλους εκείνους που συνεχίζουν ν' αντιστέκονται στη βίαια νεοαποικιοκρατική επίθεση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας και σ' όλο τον κόσμο (στα Βαλκάνια με πυροδότηση εθνικισμών... Σκοπιανό, Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Αλβανικές διεκδικήσεις, Μέση Ανατολή με την "αραβική άνοιξη made in USA", Λατινική Αμερική... κυριαρχία 4ου Ράιχ στην Ευρώπη...). Σήμερα με όπλα τα "δικαιώματα", την εξαγωγή "δημοκρατίας", την "φιλανθρωπία" στους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που κατασκευάζει το υπερεθνικό κεφάλαιο και ίδιους στόχους της αποικιοκρατίας των περασμένων αιώνων: την κυριαρχία κι υποταγή των λαών, όπως και την αρπαγή του φυσικού πλούτου των χωρών.

Αμίλκαρ Καμπράλ... αγρονόμος μηχανικός, συγγραφέας, πατριώτης μαρξιστής λενινιστής και χαρακτηρισμένος ως "εθνικιστής" από τη δυτική βιβλιογραφία που δεν ανέχεται, δεν επιτρέπει να διαρρεύσει η ενότητα κι ταξική ταύτιση του Πατριωτισμού με τους αγώνες για Εθνική Κυριαρχία κι Ανεξαρτησία (βλ. σχετ.: Προλεταριακός Πατριωτισμός ή αστικός κοσμοπολιτισμός;)

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία του Κινήματος με ηγέτη τον Αμίλκαρ Καμπάλ, για την απελευθέρωση, όπως περιγράφεται σε όλα τα έργα του μαρξιστή επαναστάτη, το επαναστατικό ιδεώδες, ήταν ο Πατριωτισμός! Ακριβώς γι' αυτό είναι σημαντικό να θυμηθούμε σήμερα, 45 χρόνια από τη δολοφονία του- τον Αμίλκαρ Καμπάλ, τον πατριώτη, τον επαναστάτη, τον διεθνιστή και αγαπημένο των Πορτογάλων κομμουνιστών, τον φωτισμένο αντάρτη και τον ένοπλο αγώνα του.

Η δολοφονία του Αμίλκαρ Καμπάλ δεν μπόρεσε να εμποδίσει, να σταματήσει το νικηφόρο αγώνα του και λίγους μήνες μετά στη Madina de Boé ανακηρύχθηκε η Ανεξαρτησία της Γουινέας Μπισάου.

Η Αντίσταση κι οι αγώνες των λαών στους δρόμους της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας είναι νικηφόροι κι αναπόφευκτοι. Είναι και σήμερα στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, της εκμετάλλευσης ανθρώπων και κρατών. Η Συρία, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας σηματοδοτούν την κατάρρευση της πάλαι ποτέ υπερδύναμης των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση