GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ME ΦΟΝΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ προς "συνοικέσιο" Τσίπρα - Γεννηματά!

Να, που το θέμα των Σκοπίων επιταχύνει -ή μήπως και επισφραγίζει;- το πολιτικό συνοικέσιο μεταξύ του Τσίπρα και της Γεννηματά... Στον ...

Να, που το θέμα των Σκοπίων επιταχύνει -ή μήπως και επισφραγίζει;- το πολιτικό συνοικέσιο μεταξύ του Τσίπρα και της Γεννηματά...

Στον απόηχο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Θεσσαλονίκης, μαθαίνω ότι οργιάζει το παρασκήνιο της προσέγγισης ανάμεσα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που τώρα έχει βάλει τον φερετζέ του «Κινήματος Αλλαγής». Μάλιστα τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πυκνώσει τα τηλεφωνήματα και οι συναντήσεις των «εκπροσώπων» των δύο πλευρών που γίνονται κατά κανόνα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ήδη σας έχω ενημερώσει ότι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ανάλογα και με τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ στο Νταβός, είναι να «επιταχύνει» τις μεθοδεύσεις για «λύση»στο θέμα της ονομασίας μέσω της Βουλής, πριν φουντώσουν κι άλλο τα συλλαλητήρια ώστε έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τσίπρας θα χρειαστεί τη βοήθεια και τη στήριξη της Γεννηματά η οποία, επαναλαμβάνω με έμφαση, είναι έτοιμη να του τη δώσει!

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων εβδομάδων το ΠΑΣΟΚ πλην μιας αρχικής ανακοίνωσης τηρούσε στάση απόλυτης σιωπής για το θέμα, ακόμη κι όταν αυτό άρχισε να φουντώνει και να γίνεται κυρίαρχο μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Η εξήγηση είναι πολύ συγκεκριμένη: Το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κλπ- θα ψηφίσει στη Βουλή την προωθούμενη λύση της «σύνθετης ονομασίας» με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα και ειδικότερα οι ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου.

Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο δεν υπήρχε καμία αμφιβολία περί αυτού. Για τους μη γνωρίζοντες, διαλύεται οποιαδήποτε αμφιβολία ύστερα από τη δήλωση της Φ. Γεννηματά. Η Φωφώ, που δεν μιλούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες, άνοιξε το στόμα της μετά από την λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης. Και χωρίς κανένα πρόσχημα ή οποιαδήποτε επιφύλαξη δήλωσε ότι «θέση της παράταξης παραμένει λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» και με τα άλλα συνακόλουθα που έχουν τεθεί από το 2008. Ο,τι ακριβώς λέει δηλαδή σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κ. Γεννηματά ήταν συγκριτικά σκληρότερη προς τη ΝΔ επειδή όπως είπε «οι τοποθετήσεις του Βουκουρεστίου φαίνεται να αμφισβητούνται». Το πιο σημαντικό από πολιτικής πλευράς είναι ότι παρά τις κορώνες της δεν θέτει πλέον κανένα ...προαπαιτούμενο για ενιαία στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και του Ποταμιού, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία της σύνθετης ονομασίας. Αντιθέτως, η «γραμμή» που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «ψηφίζουμε ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Καμμένος και φυσικά όλοι οι άλλοι....»

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι 26 βουλευτές που έχουν αθροιστικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (εκτός κι αν υπάρξουν διαρροές όπως π.χ. του Γ. Αμυρά ο οποίος έχει κλείσει να πάει με την πρώτη ευκαιρία στη ΝΔ) μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ (μην ξεχνάμε και την τελευταία μεταγραφή της ... Μεγαλοικονόμου) θα ψηφίσουν «ναι» κι έτσι θα σχηματιστεί πλειοψηφία 171 βουλευτών!

Επίσης, εκτός από την Γεννηματά και τον Θεοδωράκη στην ίδια γραμμή είναι και ο Παπανδρέου ο οποίος, μολονότι βρίσκεται εκτός Βουλής, κόβοντας προχθές το βράδυ την πίτα του ΚΙΔΗΣΟ στο Γκάζι τάχθηκε ευθέως υπέρ της σύνθετης ονομασίας, όπως την θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των Σκοπίων είναι βεβαίως η κορυφή του παγόβουνου και μόνο. Με αυτή την αφορμή, έχει προχωρήσει για τα καλά το «ψήσιμο» γενικότερης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Ορισμένες, πολύ σοβαρές όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία «επί της αρχής» έχει κλείσει και το μόνο που απομένει είναι να δημιουργηθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να προχωρήσει και η εφαρμογή της. Είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει ως συνέχεια της από κοινού ψήφισης της σύνθετης ονομασίας, αν υπό το βάρος των διαρκώς ογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων δεν ναυαγήσει τελικά το  σχέδιο. Γι αυτό πάντως κάποιοι μιλάνε ήδη με νόημα για «βελούδινη διαδοχή» του σημερινού κυβερνητικού σχήματος από ένα άλλο, στο οποίο θα μετέχει και το ΠΑΣΟΚ με τους μικρούς δορυφόρους του. Με όλο αυτό το παρασκήνιο συνδέεται μάλιστα η «επανεμφάνιση» της «ομάδας των 53» υπό τον Φίλη στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν ευθέως στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή να τερματιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλά και η χτεσινή δημόσια επίθεση εναντίον του κυβερνητικού εταίρου από τον υπουργό Σκουρλέτη.

Κι αυτά τα σχέδια ωστόσο έχουν πολλές δυσκολίες για να προχωρήσουν. Δεν είναι μόνο το λαϊκό τσουνάμι που ξεσηκώνεται αλλά κινδυνεύει να διαλυθεί κι αυτό ακόμη το «Κίνημα Αλλαγής» πριν ακόμη σχηματιστεί. Πολλά στελέχη του έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και διαφωνούν με το ξεπούλημα στο οποίο συμπράττει η Γεννηματά που ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις, από την άλλη πλευρά, ώστε να βγάλει «απαγορευτικό» σε όσους θελήσουν να πάνε.
Έχει να γίνει της κακομοίρας...
Μ. Γιαλούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση