GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προκαλούν οι Τούρκοι με Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ - Σκληρή απάντηση από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Οι τουρκικές προκλήσεις και στην Κύπρο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Από το πρωί της Πέμπτης, οι Τούρκοι εκδίδουν NAVTEX στις οποίες όχ...

Οι τουρκικές προκλήσεις και στην Κύπρο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Από το πρωί της Πέμπτης, οι Τούρκοι εκδίδουν NAVTEX στις οποίες όχι μόνο αμφισβητούν την κυπριακή ΑΟΖ, το FIR Λευκωσίας, την Περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, αλλά και προσπαθούν με έναν τρόπο να εκφοβίσουν, όπως εκτιμά η Κύπρος, τους διεθνείς κολοσσούς στο πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα:
1. Με την παράτυπη Navtex 142/18 «δεσμεύουν» όλη την περιοχή δυτικά, νότια και ανατολικά της Κύπρου για «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής» από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Αφορά σε έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της Περιοχής Ευθύνης (FIR) και καλύπτει μέρος των τεμαχίων 1 και 3, σχεδόν ολόκληρα τα τεμάχια 6,7και 8 και ολόκληρα τα τεμάχια 3 και 13 ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νότιο όριο της παράτυπης τουρκικής Navtex, πλησιάζει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» από το Saipem 12000 για λογαριασμό της ΕΝΙ. Η Navtex αφορά περίοδο που ξεκινά από σήμερα και συνεχίζεται μέχρι και την Δευτέρα. Επίσης, επικαλύπτει την περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά», προς τον οποίο αναμένεται να μετακινηθεί το Saipem 12000 προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
2. Με ΝΟΤΑΜ – για την οποία έχει εκδοθεί αντι-ΝΟΤΑΜ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία εξάγγειλε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε υψόμετρο μεταξύ 16.000 και 28.000 πόδια – υψόμετρα που επηρεάζουν σημαντικά την κανονική ροή πτήσεων κυρίως από και προς το Ισραήλ, που ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Η άσκηση προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί σε περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου.
3. Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία μέχρι και τον Μάρτιο για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», το οποίο να σημειωθεί ότι εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή.
4. Περιοχή του Πενταδακτύλου, που δεσμεύτηκε επίσης με παράτυπη NOTAM από την Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως αναφέρεται.
Δεν ισχύουν οι οδηγίες προς ναυλωμένους (Navtex), που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε από την πλευρά του σε αυστηρό ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Για εμάς αυτές οι Navtex, αυτές οι οδηγίες προς ναυλωμένους δεν υπάρχουν. Έχουν ήδη ακυρωθεί και κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ή προσδίδει την όποια νομιμότητα σε αυτές», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ.Χριστοδουλίδηςανέφερε ότι η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου είναι η «καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία», ενώ προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της εν εξελίξει γεώτρησης αναμένονται σύντομα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για τη συνήθη, προσφιλή τακτική της Τουρκίας, που βλέπουμε εδώ και καιρό, και η οποία εκδηλώνεται είτε με δημόσιες δηλώσεις, είτε με τέτοιες ενέργειες.
Για την επίθεση κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika o κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παρέπεμψε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Φεβρουάριο, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να εγείρει το θέμα. Προσέθεσε ότι εντός Απριλίου αναμένεται να ετοιμαστεί και το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, όπου τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει πετύχει να συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που αφορούν και την Κύπρο. Δηλαδή, συμπλήρωσε, αναδεικνύεται η ευθύνη της Τουρκίας για το ό,τι γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές.
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΠΕ - ΜΠΕ, philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση