GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Tζανακόπουλος για το Σκοπιανό: Δεν θα υπάρξει λύση αν διατηρηθούν οι αλυτρωτικές επιδιώξεις

"Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης" δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ...

"Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης" δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Είναι η ελληνική κυβέρνηση που εγγυάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση σε περίπτωση που διατηρηθούν αλυτρωτικές επιδιώξεις από την πλευρά των γειτόνων μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτημα για τη θέση της κυβέρνησης και τη στάση των ΑΝΕΛ, είπε: "Έχουν ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας, η στάση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής ως προς τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις... Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης και ακριβώς στη βάση αυτή της κοινοβουλευτικής και πολιτικής συναίνεσης θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια" και σημείωσε:
"Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών και έχει πει ότι δεν πρόκειται να σταθεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο, εφόσον υπάρξει ακριβώς αυτή η ευρύτερη πολιτική συναίνεση που επιδιώκουμε".
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός έχουν πει πως η θέση είναι σύνθετη ονομασία erga omnes, "που θα ισχύει έναντι όλων και θα χρησιμοποιείται και από τους γείτονες στο εσωτερικό τους, δηλαδή θα υπάρξει και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε πεδίο λύσης".
"Η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα υπάρξει λύση αν και μόνο αν υπάρχει και σαφής δέσμευση εκ μέρους των γειτόνων μας ότι θα αφήσουν πίσω κάθε αλυτρωτική και κάθε υπερεθνικιστική τοποθέτηση, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη μεριά τους στο παρελθόν είτε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης είτε στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας εθνικής συνείδησης. Δεν μπορούν αυτά να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά... Είναι η ελληνική κυβέρνηση, που εγγυάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση σε περίπτωση που διατηρηθούν αλυτρωτικές επιδιώξεις από την πλευρά των γειτόνων μας" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα με τη νέα πολιτική ηγεσία στη γείτονα έχουν υπάρξει κριτικές τοποθετήσεις, οι οποίες ανασκευάζουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ένα ολόκληρο αφήγημα που είχε προωθηθεί και υιοθετηθεί.
Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία που εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το εκκλησιαστικό κομμάτι, με την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή του αρχιεπισκόπου και είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη το ζήτημα που θέτει η ελληνική Εκκλησία, θα το χειριστεί με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και ευαισθησία, από εκεί και πέρα όμως η διαπραγμάτευση με τη γείτονα για το θέμα της ονομασίας είναι μια διαπραγμάτευση την οποία υλοποιεί και στην προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση