GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο - Τα σημεία συμφωνίας

Την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά κοινή δήλωση τω...

Την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΚΕ, πρόκειται για το αποτέλεσμα επίμονων και δύσκολων διαβουλεύσεων, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2016, όταν ζητήθηκε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με διακομματική συμφωνία στη Βουλή, να παρουσιάσει ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Η ΟΚΕ συνέστησε Επιτροπή Εργασίας για την καταγραφή των θέσεων όλων των παραγωγικών τάξεων και την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης. «Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο που αναγνωρίζει την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων, με στόχο μια Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων», σημειώνεται.
Τα σημεία της συμφωνίας
Οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας εξωστρεφούς οικονομίας που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τη γνώση και την καινοτομία. Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η προώθηση της έρευνας και η σύνδεση της με την παραγωγή. Χρειάζεται μία δημόσια διοίκηση σύγχρονη και αποδοτική και ένα οικονομικό περιβάλλον με δυνατότητα επικερδούςεπιχειρηματικής δραστηριότητας. Τέλος, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της κακονομίας και της πολυνομίας και η διαμόρφωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.
«Με την παρουσίαση του σχεδίου κοινής δήλωσης για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θεωρούμε ότι παραδίδουμε στη Βουλή των Ελλήνων, σε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα, τους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους και τους βασικούς άξονες παρέμβασης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών», αναφέρει η ΟΚΕ, προσθέτοντας:
«Στη βάση των παραπάνω, η ΟΚΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την υπεύθυνηδιαβούλευση μεταξύ των μελών της, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συνεχή εμβάθυνση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα.
Σήμερα έχουμε πλέον το δικό μας Ε.Α.Σ. και η επιτυχημένη εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που έχουν τα δικά τους επεξεργασμένα σχέδια δημόσιας δράσης και πολιτικών προτεραιοτήτων.
Γι’ αυτό η ΟΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να δείξουν έμπρακτα ότι στηρίζουν τον κοινωνικό διάλογο, ότι σέβονται τα αποτελέσματά του και ότι αξιοποιούν, προς όφελος της χώρας, τα συμφωνηθέντα μεταξύ των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναγκαίων για τη χώρα αλλαγών».
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση