GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελετή έναρξης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της "Ειρήνης και των ρεκόρ"

Περισσότερο από την πολιτική, καλύτερα από την διπλωματία, ο αθλητισμός επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακο...

Περισσότερο από την πολιτική, καλύτερα από την διπλωματία, ο αθλητισμός επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, την μοναδική του ικανότητα, να χτίζει γέφυρες ειρήνης, γκρεμίζοντας τις διαφορές εκείνες που μπορούν να ξεπεραστούν.
Όχι μονάχα θα συμμετάσχει στους Αγώνες η Βόρεια Κορέα, αλλά αποφασίστηκε με την Νότια Κορέα, η κοινή τους παρουσία με την ίδια σημαία στην παρέλαση της τελετής έναρξης, προγραμματισμένη στο ανοιχτό "PyeongChang Olympic Stadium", για το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας), ενώ επιπλέον θα εμφανίσουν κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ επί πάγου. Δύο χώρες, που παραμένουν τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, μιας και η μεταξύ τους σύγκρουση (1950-53) έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Θα είναι όμως Αγώνες χωρίς οργανωμένη ρωσική ομάδα, καθώς η ΔΟΕ, που παρουσίασε έσοδα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2013 έως το 2016, απαγόρευσε τη συμμετοχή της χώρας, λόγω του παρατεταμένου σκανδάλου ντόπινγκ.
Τέσσερις αθλητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: ο Γιάννης Αντωνίου και η σημαιοφόρος μας στην τελετή έναρξης, Σοφία Ράλλη, στα αγωνίσματα του αλπικού σκι, και οι Απόστολος Αγγέλης και Μαρία Ντάνου σε αυτό του σκι δρόμων αντοχής.
Οι Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ άρχισαν ανεπίσημα χθες, με την διεξαγωγή των πρώτων αναμετρήσεων για τη φάση των ομίλων στα μικτά διπλά του κέρλινγκ, αλλά και τα προκριματικά για το ατομικό ανδρών από χαμηλό βατήρα στο άλμα με σκι. Θα ολοκληρωθούν στις 25 Φεβρουαρίου, με την διεξαγωγή 102 αγωνισμάτων μεταλλίων, με αποτέλεσμα οι Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ να είναι οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στην Ιστορία που θα απονεμηθούν περισσότερα από 100 χρυσά. Συνολικά θα δοθούν 306 μετάλλια, με την τιμή κόστους του χρυσού να φτάνει τα 560 δολάρια.
Θα φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε Πιονγκτσάνγκ και Τζεονσέονγκ που συγκροτούν το ορεινό σύμπλεγμα, και στην Γκανγκνέουνγκ του παραλιακού συμπλέγματος, εγκαταστάσεις που θα γίνουν και οι 12οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες (9-18/3).
Οι Αγώνες της PyeongChang 2018, τρίτη πόλη της Ασίας που θα φιλοξενήσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Σαπόρο το 1972 και το Ναγκάνο το 1998, πρόκειται να ξεπεράσουν κάποια ιστορικά ρεκόρ. Ξεκινώντας από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αθλητών, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.925 και προέρχονται από 92 διαφορετικές χώρες. Αριθμοί που αφήνουν πίσω τους ρεκόρ, που έγιναν και στις δύο περιπτώσεις από το Σότσι το 2014, όταν παρουσίασε μόλις πάνω από 2.800 αθλητές από 88 διαφορετικές χώρες.
Δώδεκα χώρες, Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτές που δεν απουσίασαν ποτέ, από τότε που εγκαινιάστηκε η κορυφαία διοργάνωση, το 1924 στο Chamonix της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό οργανωτική επιτροπή.
Έξι χώρες, Ισημερινός, Ερυθραία, Κοσσυφοπέδιο, Μαλαισία, Νιγηρία και Σιγκαπούρη, θα κάνουν την πρώτη τους Χειμερινή Ολυμπιακή συμμετοχή.
Οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν με 242 αθλητές -135 άνδρες και 107 γυναίκες- αποτελώντας την μεγαλύτερη ομάδα Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από οποιοδήποτε έθνος στην Ιστορία. Ήδη κατείχαν το ρεκόρ με 222 αθλητές στους Ολυμπιακούς του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας.
Δέκα οκτώ χώρες θα εκπροσωπούνται από έναν μόνο αθλητή και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των 92 χωρών που συμμετέχουν. Πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν, Βερμούδες, Κύπρος, Ισημερινό, Ερυθραία, Γκάνα, Χονγκ Κονγκ, Κένυα, Κοσσυφοπέδιο, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Πουέρτο Ρίκο, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Ανατολικό Τιμόρ και Τόνγκα.
Με τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της, η Νότια Κορέα θα γίνει η όγδοη χώρα στον κόσμο που θα έχει φιλοξενήσει τόσο τους θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τον Καναδά. Επίσης, η Νότια Κορέα εντάσσεται σε μια ομάδα έξι χωρών, που έχουν φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο (2002), Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (2011), Θερινούς (1988) και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άλλες πέντε χώρες είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και η Ρωσία.
Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, μέσα σε διάστημα 101 ημερών, κάλυψε 2.018 χιλιόμετρα, με την συμμετοχή 7.500 δρομέων.
Δεν θα κάνει το ντεμπούτο του, αλλά εξακολουθεί να έχει μια ιστορία να πει στην δεύτερη παρουσία του, ο 34χρονος Αυστραλός Πίτα Ταουφατοφούα, που αγωνίστηκε στο ταεκβοντό, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όπου μάλιστα ήταν σημαιοφόρος της χώρας του στην τελετή έναρξης. Τώρα θα αγωνιστεί στο σκι δρόμων αντοχής.
Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει την συμμετοχή του Ιάπωνα σκιέρ Νοριάκι Κασάι, που θα συμμετάσχει στην Νότια Κορέα στους όγδοους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ηλικία 45 ετών και 8 μηνών (γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1972). Πρόκειται για τον γηραιότερο αθλητή που έχει αγωνιστεί ποτέ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από τα 15 συνολικά αθλήματα, τα επτά είναι αθλήματα χιονιού (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Δρόμων Αντοχής, Ελεύθερο Σκι, Βόρειο Σύνθετο, Άλμα με σκι, Χιονοσανίδα), τα πέντε είναι αθλήματα πάγου (Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Πατινάζ ταχύτητας, Καλλιτεχνικό πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ) και τα τρία είναι αθλήματα ολίσθησης (Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον). Στο αγωνιστικό πρόγραμμα των 23ων Χειμερινών συμπεριλαμβάνονται έξι νέα αγωνίσματα (Big Air ανδρών-γυναικών στη χιονοσανίδα, πατινάζ ταχύτητας με μαζική εκκίνηση ανδρών-γυναικών, μικτά διπλά στο κέρλινγκ, ομαδικό αγώνισμα στο Αλπικό Σκι).
Πηγή: filathlos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση