GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοτζιάς: Ήταν η πιο ακριβής και η πιο καλή δήλωση που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση της ΕΕ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτ...

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση της ΕΕ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ καθιστά σαφές πως οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε σχετικά με τη δήλωση στην οποία προέβη ο Ππρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ: «Νομίζω ότι ήταν η πιο ακριβής και η πιο καλή δήλωση που έχει γίνει ποτέ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι καθιστά φανερό και σαφές ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».
Εξάλλου, ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ, με αφορμή την επίσκεψη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση. Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη γι΄ αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη».
Τέλος, ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι τυχόν απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της γείτονα χώρας θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Όχι, αλλά νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της».
Όσον αφορά, τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών των Εξωτερικών είπε πως συζητήσανε «για τα ζητήματα της Μολδαβίας, για τα ζητήματα της Βενεζουέλας, όπως και –κατά πολύ περισσότερο– τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», συμπληρώνοντας πως «είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε έξι Υπουργούς Εξωτερικών αραβικών κρατών μαζί με τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση