GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι προνόμιο, αλλά θεσμική εγγύηση

...

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θίξει το κοινωνικό κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου ως ευρύτερη έννοια στον πυρήνα του. Σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο είναι από τα μεγάλα προβλήματα της δύσης και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». 

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρη Δημητρουλόπουλο στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου, που έγινε σήμερα στον Πύργο.

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «σήμερα λόγω της κρίσιμης εποχής στην οποία ζούμε, έχουν καμφθεί βασικές αρχές, για αυτό ο πολίτης έχει ανάγκη από προστασία» και πρόσθεσε:

«Η προσωρινή δικαστική προστασία, ιδίως στις φορολογικές και άλλες διαφορές έχει καμφθεί και είναι πάρα πολύ δύσκολη η πρόσβαση στην προσωρινή δικαστική προστασία και στις διοικητικές διαφορές, γι’ αυτό πρέπει να βγαίνουν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατό».

Αναφερόμενος στους δικηγόρους, ο ίδιος σημείωσε ότι «σε δύο σημεία δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ως προς το τι σημαίνει δικηγόρος, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, ιδίως, σήμερα, σ΄ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» και εξήγησε:

«Το πρώτο, είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και το δεύτερο, που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, είναι το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης, και ιδίως της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης».

Όσον αφορά στο θέμα της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι «τη θωρακίζει από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής, αυτό τούτο το Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης -και εξίσου- ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, άρα η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, δεν είναι προνόμιο. Είναι θεσμική εγγύηση, η οποία απονέμεται στους δικαστές για ν' ασκούν αμερόληπτοι και απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους δικηγόρους, «σ' αυτό τον ρόλο είσθε συλλειτουργοί και συμπαραστάτες και οφείλετε, και προς τις δύο κατευθύνσεις, ν' ασκείτε τα καθήκοντά σας, συμπαριστάμενοι στη Δικαιοσύνη σύμφωνα με τον ρόλο τον οποίο της επιφυλάσσει το Σύνταγμα».

Σχετικά με το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάθε δικαστική απόφαση δεν πρέπει μόνο να είναι ορθή, αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό, αλλά πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στον χρόνο που πρέπει, έτσι ώστε να μην φθάνουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας».

Όπως πρόσθεσε, «σε μιαν εποχή, μάλιστα, που η προσωρινή δικαστική προστασία έχει συρρικνωθεί, η ταχύτητα της εκδίκασης των δικαστικών διαφορών - και ιδίως στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης - είναι κάτι "υπαρξιακό" για τον διάδικο».

Επίσης, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους δικηγόρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να στηρίξουμε τους νέους δικηγόρους, διότι είναι αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα».

Όσον αφορά στη στήριξη των νέων δικηγόρων, ο ΠτΔ πρόσθεσε ότι «πρέπει να βοηθηθούν ώστε ν' αναπτύξουν τις δυνατότητες που πράγματι έχουν», διότι, όπως συμπλήρωσε, «από εκεί θα προέλθει και η ανανέωση του δικηγορικού σώματος, αλλά και η καλύτερη συμπαράσταση του δικηγορικού σώματος προς τη δικαιοσύνη».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος σε αυτό το σημείο, «πρέπει να υπάρχει και εδώ η αρχή της αριστείας» και εξήγησε:

«Πρέπει, δηλαδή, να μπορούν οι άριστοι να προχωρήσουν, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους. Αλλά για να προχωρήσουν οι καλύτεροι από εσάς, θα πρέπει να δοθούν σε καθένα οι δυνατότητες ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία. Δεν υπάρχει πραγματική ισότητα όταν ξεκινάει κανείς από διαφορετική βάση».

Όσον αφορά την αριστεία, στην ουσία της, συνέχισε, «σημαίνει ισότητα αναλογική, άρα να δοθούν σε κάθε νέο δικηγόρο τα μέσα ώστε να αναπτύξει την προσωπικότητά του ανάλογα με τις ικανότητές του», προσθέτοντας: «Και αυτή την ισότητα στην αφετηρία, με τις ιδέες που έχετε και με τη δική σας καθημερινή πράξη, μπορείτε να την υπηρετήσετε» διότι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα είναι μια μεγάλη προσφορά στους συναδέλφους σας, στους νέους ανθρώπους που σήμερα αρχίζουν να ασκούν το λειτούργημα».

Όσον αφορά στη δική του διαδρομή, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «σας διαβεβαιώ, ένα από τα πράγματα που δεν ξεχνώ στη ζωή μου είναι ότι επέλεξα τη Νομική σχολή, επέλεξα το λειτούργημα του δικηγόρου στη ζωή μου» διότι, όπως εξήγησε, «ήταν η ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία και ήταν, επίσης, η δικηγορική μου σταδιοδρομία, ιδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα, ένα ουσιαστικό εφόδιο κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

Στην προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συνάδελφοί μου και εγώ σας υποδεχόμαστε ως θεματοφύλακα των αγώνων και των δικαίων του ελληνικού λαού που με τρόπο υποδειγματικό προβάλετε και υποστηρίζετε μέχρι σήμερα εντός και εκτός της χώρας, αλλά και ως ένα συνεπή υποστηρικτή των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση