GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ! «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» με νέο κύμα σκανδαλολογίας...

Επιστροφή στον αστερισμό των σκανδάλων αναμένεται τις επόμενες ημέρες με πρώτη στη σειρά, όπως αποκάλυψε  η «δημοκρατία», την υπόθεση τη...

Επιστροφή στον αστερισμό των σκανδάλων αναμένεται τις επόμενες ημέρες με πρώτη στη σειρά, όπως αποκάλυψε  η «δημοκρατία», την υπόθεση της Novartis. Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική, υπόθεση αφορά στις άγνωστες πτυχές της λειτουργίας της Uber και των πολιτικών προσώπων που σχετίζονται μαζί της. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται στον απόηχο των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία και είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις ως προς τη συγκυρία που εκδηλώνεται. 

Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι σχετικές διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί από τα τέλη του 2017 πριν ακόμη προκύψει -και μάλιστα σε αυτή τη μορφή- το θέμα των Σκοπίων που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις 23 Δεκεμβρίου η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε αναγγείλει ότι πρόκειται να σκάσουν νέες βόμβες «μετά τις γιορτές» στο μέτωπο της διαφθοράς καθώς «η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί είναι εντυπωσιακά». Για την υπόθεση αυτή, κλιμάκιο εισαγγελέων με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε μεταβεί το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει ανταλλαγή στοιχείων για την υπόθεση στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Σε άρθρο του, το politico.eu. λίγες ημέρες αργότερα, φιλοξενώντας συνέντευξη της κ. Τουλουπάκη, επιβεβαίωνε άλλωστε την πληροφορία ότι στις αρχές του 2018 θα καταθέσει τις πρώτες προσφυγές εναντίον αξιωματούχων στο πλαίσιο της υπόθεσης δωροδοκίας από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Οι πληροφορίες σε πρώτη φάση έκαναν λόγο για σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής (πέραν των υπολοίπων φυσικών προσώπων) τουλάχιστον και ενός πρώην υπουργού. Τελικώς η σχετική λίστα φαίνεται ότι περιλαμβάνει περισσότερους. Λέγεται ότι είναι σίγουρα τρεις και η αποκάλυψη των ονομάτων θα προκαλέσει κατά τους γνωρίζοντες «τεκτονικές δονήσεις». Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πληροφορία ότι αναδεικνύεται σε πρόσωπο – κλειδί και πρώην πρόεδρος μεγάλου δημόσιου οργανισμού στο χώρο της Υγείας ο οποίος πριν τοποθετηθεί εκεί είχε πολιτική ιδιότητα. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί όπως λέγεται συνδέουν τον εν λόγω αξιωματούχο με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα της περιόδου έως και το 2014, με «βαρύ» όνομα, που δίχως να έχει άμεση σχέση με τον τομέα της Υγείας ασκούσε ως εκ της θέσεως του ευρύτερη επιρροή.

Υπενθυμίζεται ότι προ έτους η Οικονομική Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του πρώην προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Λιντζέρη που κατείχε τη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του 2014 ενώ έως το 2012 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Πειραιώς. Με δήλωση που έκανε ο ίδιος στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας τους ελέγχους, ανέφερε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι τόσο στη διάρκεια των 35 χρόνων άσκησης της ιατρικής, όσο και κατά το 1 περίπου έτος ως πρόεδρος του ΕΟΦ, δεν είχα ουδεμία αθέμιτη σχέση με την εν λόγω εταιρεία».

Για τον άλλο καυτό φάκελο της Uber, το θέμα αναμένεται να έρθει στη Βουλή μόλις εισαχθεί προς ψήφιση το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ταξί. Ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης φέρεται να έχει συγκεντρώσει στοιχεία για δεκάδες off shore εταιρείες μέσω των οποίων γίνεται διεθνώς διακίνηση του χρήματος και τεράστιων κεφαλαίων και μάλιστα σε μία από αυτές αποδίδεται γαλάζιο «γυναικείο άρωμα». Ο υπουργός, όπως λέει σε συνομιλητές του, έχει πάρει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιάσει όλα τα σχετικά στοιχεία όταν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή. Πρόσφατα εκδόθηκε και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η Uber παρέχει υπηρεσίες μεταφορών και δεν είναι μια απλή εφαρμογή ενώ ήδη το θέμα έχει τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τη σκληρή διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με διάφορες υπαινικτικές αναφορές για γκρίζες σχέσεις διαπλοκής εκ μέρους «ηχηρών» πολιτικών προσώπων.

Εκ των πραγμάτων, οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια φάση που το θέμα των Σκοπίων τείνει να επαναδιαμορφώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η κυβέρνηση είναι ευνόητο ότι θα επιδιώξει από την πλευρά της να αλλάξει την ατζέντα ώστε η δυναμική των συλλαλητηρίων να μην οδηγήσει σε κατάσταση παραλυσίας και αποδιοργάνωσης. Άλλωστε, παρά τα όσα μεσολάβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, ο τομέας της διαφθοράς συνεχίζει να θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου προνομιακό πεδίο αναμέτρησης με το «παλαιό πολιτικό σύστημα» όπως το αποκαλούν κι έτσι δεν προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια αντεπίθεσης μέσω σκανδάλων του παρελθόντος. Ταυτόχρονα όμως εκτός από το μέτωπο με τη ΝΔ στον απόηχο αυτό «ρυθμίζονται» και οι νέες ισορροπίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο βαθμό που το σκάνδαλο της Novartis πλήττει πρόσωπα κορυφής του ΠΑΣΟΚ, αυξάνεται αυτόματα και η πίεση ώστε μέσω της «εσωτερικής κάθαρσης» να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας και συζήτησης της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα το Σκοπιανό έχει παίξει ήδη κάποιο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση καθώς παρατηρείται ότι ακόμη και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης βρίσκονται ίσως περισσότερο από κάθε άλλον (και επηρεασμένοι προφανώς από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα) πιο κοντά στις θέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε τη μάχη κατά του αλυτρωτισμού προβάλλοντας την αυξημένη ισχύ της Ενδιάμεσης (αλλά και της προωθούμενης) Συμφωνίας, ο Κώστας Σημίτης διακήρυξε ότι «το εθνικό συμφέρον επιτάσσει λύση» ενώ και ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της «εθνικής γραμμής» που πρεσβεύουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς. Το σημαντικό που αναμένεται να φανεί είναι εάν οι επερχόμενες εξελίξεις (και στο μέτωπο της διαφθοράς) θα αποδυναμώσουν πλήρως την έως τώρα ισχυρή «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» τάση, θα διευκολύνουν την ευρύτερη στήριξη της συζητούμενης λύσης με τα Σκόπια και θα ενισχύσουν την προοπτική μιας μελλοντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς, μετά ή άνευ κυβερνητικής σύμπραξης...
Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ MERDE!!!

    Είναι η "Μοντέρνα" "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΤΗΣ New Age του ΚαπιταλοΙμπεριαλισμοΝαζιζοφασισμού!
    Αυτή Έχει ΜΟΡΦΗ ΕλιτοΕσωτερίστικη που Είναι και η ΕΣΩΤΕΡΙΚΛΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ!!! Ο ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΩΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ! Έτσι Δικαιολογούσαν την ... "ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ" ΤΟΥΣ και την "ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΆΛΛΩΝ!!!

    ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΝΤΑΧΑΟΥ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ έχουν ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ πιό "Ειρηνικές" και πιό "Αποδοτικές"!!! Οι "ΚΑΠΟ" μέσα Στον Λαό ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΜΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ"!!!

    Στην Χώρα Μας Αυτό Στα Πλαίσια Του ΚαπιταλοΙμπεριαλισμοΝαζιζοφασισμού το βλέπουμε ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ:

    1. Στο ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: Κατηγορούν Ενα Λαό με τα χειρότερα Προσβλητικά Επίθετα μέχρι και το ότι "οφείλεται" στο ... DNA ΤΟΥ και Του Φορτώνουν ΈΝΑ ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΧΡΕΟΣ!!! ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΌΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ!!!

    2. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ: Παράλληλα θέλουν να την Εξαφανίσουν την Ιστορία Του που Εδω ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! Στην "Αυριανή" Κοινωνία της ΥΦΗΛΙΟΥ του ΚαπιταλοΙμπεριαλισμοΝαζιζοφασισμού Του ΣΚΟΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ... ΦΑΡΟΣ!!! Το Όνομα/Ορος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" για Την "Δημιουργία" Εικονικού Κράτους/Εθνους/Ιστορίας ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (και Εδαφικής) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ .... με Φυσικομαθηματική Ακρίβεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση