GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Αυτή είναι η αλήθεια για την κρίση στα Ίμια!"

Αποκαλύψεις για το τι συνέβη στην κρίση των Ιμίων, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, κάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε άρθρο του στα...

Αποκαλύψεις για το τι συνέβη στην κρίση των Ιμίων, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, κάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε άρθρο του στα "Νέα".
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήταν 02.30 το πρωί όταν χτύπησε την πόρτα η γραμματέας του πρωθυπουργού και μας είπε ότι ζητάει να μιλήσει σε κάποιον από τη σύσκεψη η πρεσβεία της Άγκυρας. Ο Σημίτης με αυτό το ύφος που δεν σήκωνε συζήτηση μου είπε θέλοντας προφανώς να διατηρήσει τη μυστικότητα της επαφής: “Θόδωρε πήγαινε να πάρεις το τηλέφωνο. Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος διοικητής της ΕΥΠ που περίμενε μήπως τον χρειαστούμε”. Στο τηλέφωνο ήταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου. Πριν δέκα λεπτά, μου είπε, έκανε δηλώσεις η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός της Τουρκίας και είπε ότι πριν από μισή ώρα κατέλαβαν Τούρκοι βατραχάνθρωποι τη μικρότερη νήσο «Καρντάκ» (έτσι ονομάζουν τα Ίμια οι Τούρκοι) και ανύψωσαν την τουρκική σημαία».
Και συνεχίζει: «Έπειτα από λίγο χτύπησε το τηλέφωνο από Ουάσινγκτον. Ηταν ο καλός μου φίλος Ντικ (Ρίτσαρντ) Χόλμπρουκ. Εχουμε μια προφορική συμφωνία, μου είπε. Να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις από τα δύο νησιά, να απομακρυνθούν τα πολεμικά πλοία, αρχίζοντας από τα βαρύτερα και να επιστρέψουν τα νησιά στο status quo ante».
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται και στον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη, υποστηρίζοντας ότι «έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο το οποίο παραποιεί τα γεγονότα για να μειώσει την ευθύνη του για τη δυσμενή εξέλιξη εκείνης της νύχτας».
Για να καταλήξει: «Με φανφαρονισμούς δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Χρειάζονται ατσάλινα νεύρα και ηθικό ανάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση