GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο μπορούμε να πορευθούμε

...

"Δεν υπάρχει άλλο δέντρο που να συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή την ίδια, από την ελιά, που είναι δεμένη με τον δικό μας πολιτισμό. Έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό μας, αλλά και τους συμβολισμούς για εμάς, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Διότι η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε", είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα το μεσημέρι στη Σπάρτη την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που στεγάζεται στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

"Έχουμε ανάγκη από τον πολιτισμό μας, διότι δεν είναι μόνο για να τον προβάλλουμε, δεν είναι μόνο για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, αλλά είναι πρώτον, για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και δεύτερον, για να εμπνεόμαστε εμείς οι ίδιοι από αυτά που ο πολιτισμός αναδίδει, δηλαδή να διδασκόμαστε για πράγματα που είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι "στόχος της σημαντικής συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ' εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του" και συμπλήρωσε:

"Παράλληλα, λειτουργεί προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής και καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα".

"Επειδή η τεράστια σημασία της έκθεσης επιβάλλει την διάδοση των εμβληματικών μηνυμάτων της και εκτός Αθηνών, αποφασίσθηκε -και ορθώς- στο πλαίσιο τόσο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο και των εκδηλώσεων του 'Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018', να οργανωθεί μια ομότιτλη περιοδεύουσα έκθεση".

"Ειδικότερα, σαράντα επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, από τις μοναδικές συλλογές του κορυφαίου Εθνικού μας Μουσείου, θα ταξιδέψουν, μετά την Σπάρτη, σε δύο ακόμη μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και συγκεκριμένα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, όπου πρωταγωνιστούν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, όπου προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

"Τα σαράντα αρχαία αντικείμενα της έκθεσης, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης μέσ' από έξι αυτοτελείς θεματικούς θύλακες, συμπυκνώνοντας όψεις του Ωραίου και αποτυπώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο".

Επίσης, σημείωσε ότι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, αναδεικνύεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην σημασία και στην αποστολή του Μουσείου, λέγοντας: "Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, από τον δήμο Σπάρτης. Το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου, το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Άνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002 και λειτουργεί, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος, για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του".

Με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στην Σπάρτη, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι

στην καρδιά της λακωνικής γης, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της πατρίδας μας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρουσιάζει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, ταξιδεύοντάς μας από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής".

Μετά το τέλος των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο

  1. Κύριοι μου!

    Τα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ στα ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙΑ ΑμεριακανοΝατοϊκών Συμφερόντων ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΡΩΜΕΝΑ ΣΩΒΡΑΚΑ! Αλλάζουν Ανάλογα με Τας Ορέξεις Των Συμφερόντων Των Αποικιοκρατών!!!

    ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΑΝΟΥΣΙΟ και το Επικαλούντε Μόνο (για Αλλαγή Συντάγματος των Σκοπίων που έχουν 4-5 μεγάλες Εθνότητες μέσα τους) οι Υποταγμένοι και οι Φοβισμένοι ... ΟΙ Από Τους Αγγλοαμερικάνους ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ!!!!!!!!

    ΓΙΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΟΡΘΑ ΚΟΦΤΑ: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ/ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα Σκόρπια!!!


    ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!

    (Αναμένεται στο Ακουστικό...)






    Φιλαράκο Alex .... ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ!

    Ίσως δεν το Έχεις καταλάβει από τα πολλά ψυχοφάρμακα που παίρνεις!!!

    ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΕΣΥ Η ΜΚΟ-ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΝΤΡΑΒΑΛΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!!!

    Ο ΞΕΦΤ(Ι)ΥΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΑΙΓΑΙΟ/ΙΜΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ 1967 (με ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΟ ως Το Μεδούλι ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ε.Δ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΙΜΙΑ 1996) ΤΕΛΕΙΩΣΕ!!!

    Η ΛΥΣΗ ΕΣΤΙ:

    Παύλος Μ./Σταύρος Ξαρχάκος/Νίκος Ξυλούρης με Χορωδία

    Τη ΣΠΑΘΑ σήκωσε και πάλι
    Του ξένου πάρε το κεφάλι
    Τον ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ καρτεράνε
    Χτύπα προτού σε φάνε

    Αδέρφι την Καρδιά σου να `ν’ Ατσάλι
    Κάνε την Καρδιά σου φυλακή
    Ό,τι μας ΚΛΕΨΑΝΕ
    Και μας ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝΕ
    Αν θες να τ’ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙΣ ΠΑΛΙ
    Σήκωσε ΣΠΑΘΑ ΦΟΝΙΚΗ

    Τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΤΗ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙΣ
    Το ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΜΗΝ ΓΥΡΕΥΕΙΣ
    Τη Σπάθα σήκωσε και πάλι
    Του Ξένου πάρε το Κεφάλι
    Τον ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΝΕ
    ΧΤΥΠΑ ΠΡΟΤΟΥ ΣΕ ΦΑΝΕ


    ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ/ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!!!
    Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥ ΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!!!




    Φιλικά

    Ο ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟΣ ΟΧΛΟΣ χαιρετά ΤΑ ΟΥΡΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση