GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίθεση Τζανακόπουλου στον Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis: O τρόπος που τη διαχειρίζεται η ηγεσία της ΝΔ "μυρίζει" ενοχή

«Εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης τ...

«Εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989. «Αλλά, τελικά», σημείωσε, «αυτός ο οποίος θα κρίνει, σε τελευταία ανάλυση, τα νομικά αυτά ζητήματα εφόσον η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, είναι η εισαγγελία».
Επισήμανε ότι η προανακριτική για την υπόθεση Novartis θα συγκροτηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα, θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιον της, από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο που θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα: Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεστεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεστεί αυτά; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την ανάκριση εφόσον φτάσουν σε αυτό το σημείο; Και από κει και πέρα η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν πράγματι αδικήματα. Αυτή είναι η διαδικασία, εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.
Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί «στημένης» υπόθεσης. Τόνισε ότι αυτή η κατηγορία περί «σκευωρίας» είναι «απολύτως γελοία», καθώς είναι απλώς αδύνατο να στήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μια οποιαδήποτε σκευωρία που περιλαμβάνει την αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό υπουργείο, την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI, προστατευόμενους μάρτυρες. Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια να πει ποιος «έστησε» την σκευωρία για την οποία μιλάει, με ποιον τρόπο, να πει ονόματα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που υποτίθεται ότι λειτούργησαν κατ' εντολή της κυβέρνησης. «Διαφορετικά θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, γιατί δεν βοηθά τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, και τελικά τον ίδιο», τόνισε.
Υπενθύμισε ότι έχουμε δει στο παρελθόν, πολιτικοί που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς να υιοθετούν την υπερασπιστική γραμμή της «σκευωρίας», παραπέμποντας στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου που για αρκετά χρόνια χρησιμοποίησε τη γραμμή της «πολιτικής δίωξης». Σημείωσε επιπλέον ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει με ευθύτητα ποιος είναι αυτός που 'διώκει το κόμμα του πολιτικά' και πώς το κατάφερε να οργανώσει μια τέτοια διεθνούς βεληνεκούς «σκευωρία». «Όλα τα υπόλοιπα είναι για να βρισκόμαστε σε δουλειά», σχολίασε και τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και η ΝΔ ορθότερο θα ήταν να συνδράμουν για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της συγκλονιστικής υπόθεσης». Επισήμανε ότι όλοι αποδέχονται ότι αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο αυτή η υπόθεση και ότι «θα πρέπει να μας πουν λοιπόν και ποιοι εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο».
Ερωτηθείς εάν αρκούν οι μαρτυρίες για να αποδειχτούν οι κατηγορίες ή αν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα κρίνει αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων, το ίδιο θα κάνει και η εισαγγελία και η δικαιοσύνη σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Επισήμανε πως είναι προφανές ότι για την καταδίκη του οποιουδήποτε δεν αρκούν οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να προσκομιστούν και άλλα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν την κατηγορία.
«Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ, ούτε αστυνομικός, ούτε εισαγγελέας. Σχολιάζω πολιτικά μια υπόθεση και λέω ότι ο τρόπος που τη διαχειρίζεται η ηγεσία της ΝΔ μυρίζει ενοχή», είπε.
Απαντώντας στις κατηγορίες της κ. Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «Είναι απαράδεκτος. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να ταυτίσει την κυβέρνηση με επιθέσεις και υποτιθέμενα σχέδια εξόντωσής της». «Κανένας απολύτως δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, παρά μόνο στον βαθμό που ως σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ελέγχεται όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα», πρόσθεσε.
«Η μπάλα είναι στο τερέν των γειτόνων μας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα διχασμού με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της, αντιτείνοντας ότι «το κλίμα διχασμούς και της μετωπικής σύγκρουσης καλλιεργείται από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί σε αυτή την κατεύθυνση τον οδηγούν οι ακροδεξιοί κύκλοι με τους οποίους έχει αποφασίσει να συναγελάζεται».
Στο ερώτημα πόσο κοντά είμαστε σε μια οριστική λύση με τα Σκόπια, δεδομένου ότι -σύμφωνα με την δημοσιογραφική ερώτηση- δεν φαίνεται διάθεση εκ μέρους του Ζ. Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ότι «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση χρειάζεται όλα τα μέρη. Με αυτή την έννοια εμείς έχουμε πει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τις θέσεις μας, μιλάμε για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να υπάρξει αλλαγή συνταγματικής ονομασίας της γείτονος και αυτό είναι, θεωρούμε, το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να βρεθεί ακριβώς αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Είπε ότι αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στο τερέν των γειτόνων μας που πρέπει να αποδείξουν και εμπράκτως ότι η αλλαγή της ρητορικής με τη νέα κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση