GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά καταγγέλλει ο Λουράντος

Για ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας σ...

Για ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
«Υπάρχει θέμα και σήμερα μίλησα με μια εταιρεία που έχει πάρα πολλές ελλείψεις. Μου έλεγαν ότι στα μέσα του Μαρτίου θα φέρουμε το ένα φάρμακο, στα τέλη Μαρτίου το άλλο και μερικές ορμόνες κλπ. Είναι κάποια φάρμακα πολύ σημαντικά για να μην σας μιλήσω για τις αντιθρομβωτικές ενέσεις» τόνισε ο κ. Λουράντος.
«Αυτά τα πράγματα οφείλονται στην κακή λειτουργία του κράτους . Υποχρεούται βάσει νόμου ο ΕΟΦ να καλύπτει την ελληνική αγορά αν κάποια εταιρεία δεν φέρνει ένα φάρμακο είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους. Υποχρεούται ο ΕΟΦ να ερευνήσει και να δει από ποιες χώρες πρέπει να το αγοράσει. Ξέρετε γιατί δεν το κάνει; Γιατί πχ ένα φάρμακο έχει δύο ευρώ αλλά αν ψάξει να το βρει σε ευρωπαϊκή χώρα ο ΕΟΦ για να το φέρει θα ζητήσει 12 ευρώ. Αυτή είναι η ιστορία. Όταν παράγουν οι εταιρείες ένα προϊόν, θα το δώσουν καταρχήν στις χώρες που είναι υψηλή η τιμή του και στις χώρες που είναι πιο χαμηλή η τιμή του, θα το δώσουν αν περισσέψει κάτι», πρόσθεσε.
Με αφορμή τη γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επιτρέπει το άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, είπε ότι «αυτό που αποφάσισε χθες το ΣτΕ υπάρχει εδώ και περίπου δύο χρόνια και κάποιοι το έχουν εκμεταλλευτεί για να δώσουν τα φαρμακεία τους σε κάποιους που είχαν λεφτά και να επιβιώσουν και εκείνοι με έναν απλό μισθό»
«Το φάρμακο μετατρέπεται σε καταναλωτικό προϊόν» ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στο άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, τόνισε: «Αν ήταν καλό , θα το είχαν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το φαρμακείο δεν είναι σούπερ μάρκετ. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν μπορεί να είναι στα χέρια του κεφαλαίου, κατά 70,80,905 που ενδιαφέρεται μονό να πουλήσει κάτι που έχει μεγάλο κέρδος».
Με αφορμή τη νέα λίστα με γιατρούς που φέρεται να δωροδοκήθηκαν από τη Novartis και ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις και για εμπλοκή φαρμακοποιών, είπε: «Οι φαρμακοποιοί δεν συνταγογραφούν άρα δεν συμμετέχουν στην προώθηση των σκευασμάτων με κανέναν τρόπο».
«Άλλοι συνταγογραφούν και ορίζουν το φάρμακο που πρέπει να πάρει ο ασθενής» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί όταν βλέπουν μια συνταγή γιατρού, μπορούν να καταλάβουν πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, αν πχ όλα τα σκευάσματα προέρχονται από μια συγκεκριμε΄νη εταιρεία .
Ακούστε το ηχητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση