GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται ότι βομβάρδισε το 2007 μια εγκατάσταση με πυρηνικά στη Συρία - ΒΙΝΤΕΟ

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι είχε πράγματι εξαπολύσει το 2007 την επίθεση που είχε καταστρέψει μια εγκατάσταση, που θεωρού...

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι είχε πράγματι εξαπολύσει το 2007 την επίθεση που είχε καταστρέψει μια εγκατάσταση, που θεωρούσαν ότι κατασκευαζόταν μυστικά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Συρία, διεξάγοντας μια επιχείρηση-αστραπή.
Δεν υπήρχε ούτως ή άλλως κάποια αμφιβολία ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτή τη ριψοκίνδυνη επιδρομή σε εχθρικό έδαφος με στόχο την εγκατάσταση Αλ Κιμπάρ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τη νύχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 2007. Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα ανέλαβε ανοικτά την ευθύνη για την επίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα άκρως απόρρητα έγγραφα που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν.
Η παραδοχή αυτή συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των προειδοποιήσεων από μέρους του Ισραήλ εναντίον της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην εμπόλεμη Συρία, καθώς και την απαίτησή του να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί η συμφωνία που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει διορία μέχρι τη 12η Μαΐου στους Ευρωπαίους να διορθώσουν τα «τρομερά κενά» του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, κατά την επίσημη ονομασία της συμφωνίας αυτής.
Το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο έντονης σεναριολογίας. Το 1981, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Οσιράκ, παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον.
Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο απέφυγε να σχολιάσει τη χρονική στιγμή που επελέγη για τον αποχαρακτηρισμό των απορρήτων εγγράφων αυτών.
«Τη νύχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 2007, αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν και κατέστρεψαν έναν συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή», αναφέρει ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. «Ο αντιδραστήρας βρισκόταν λίγο πριν από την αποπεράτωσή του. Η επιχείρηση επέτρεψε να μπει τέλος σε μια αναδυόμενη υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και όλη την περιοχή», συνεχίζει το κείμενο.
Η Συρία διέψευσε εξαρχής ότι στην εγκατάσταση, η οποία βομβαρδίστηκε, υπήρχε πράγματι πυρηνικός αντιδραστήρας. Όμως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε κρίνει το 2011 «πολύ πιθανό» όντως να βρισκόταν στην τοποθεσία αυτή ένας αντιδραστήρας, που πιθανόν κατασκευαζόταν με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

«Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στα χέρια του Άσαντ θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το σύνολο της Μέσης Ανατολής», κρίνει στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Πέραν των ενδεχόμενων στρατηγικών κινήτρων, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες για την επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε με απόλυτη μυστικότητα και οδήγησε τον ισραηλινό στρατό να θέσει σε επιφυλακή τις δυνάμεις του καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ολοκληρωτικού πολέμου.
Τέσσερα F-16 συμμετείχαν στην επιδρομή, η οποία ξεκίνησε στις 22:30 της 5ης Σεπτεμβρίου. Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους περί τις 02:30 της επομένης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που συνοδεύει το βίντεο από το πιλοτήριο τουλάχιστον ενός αεροσκάφους, που καταγράφει την επιχείρηση. Ο υποτιθέμενος αντιδραστήρας «απενεργοποιήθηκε πλήρως και οι ζημιές που προκλήθηκαν (στην εγκατάσταση) ήταν μη αναστρέψιμες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Ο νυν επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Γκάντι Άιζενκοτ, την εποχή εκείνη επικεφαλής της διοίκησης των δυνάμεων του βορρά, εικονίζεται σε βίντεο που δίνεται στη δημοσιότητα μαζί με τα έγγραφα να συναντάται με τους αξιωματικούς του στην ενημέρωση πριν από την επιχείρηση.
«Δεν τους δίνω λεπτομέρειες, ούτε τους αποκαλύπτω την ακριβή φύση του στόχου, αλλά τους λέω ότι μια σημαντική επίθεση θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 ως 48 ώρες, μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, αν και η πιθανότητα για αυτό είναι χαμηλή», αναφέρει.
«Χαμηλή για εμένα σημαίνει από 15% ως 20%, αυτό είναι ήδη πολύ», συμπληρώνει ο Άιζενκοτ στο βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση