GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανοιχτός «πόλεμος» Τσίπρα - Στουρνάρα για την έξοδο με προληπτική πιστωτική γραμμή

Στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης επιμένει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διατηρώντας ανοιχτή την κό...

Στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης επιμένει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διατηρώντας ανοιχτή την κόντρα με την κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς της επόμενης ημέρας του ελληνικού προγράμματος, μιλώντας από τους Δελφούς.
"Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας. Η ΤτΕ που είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται οδηγίες, συμβουλεύει να εξεταστεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διατηρήσει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες", είπε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας, χωρίς να τον κατονομάζει, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή για την προληπτική γραμμή παρά το γεγονός ότι αντιβαίνει στα σχέδια της κυβέρνησης ή των ευρωπαϊκών οργανισμών.
"Εθελοντικά παραδώσαμε μέρος της κυριαρχίας μας στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ για αρκετά χρόνια", είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης και υπενθύμισε τους κανονισμούς της Ευρωζώνης που δεσμεύουν την Ελλάδα για αρκετά χρόνια σε καθεστώς ισχυρής εποπτείας έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους. "Δεν το θεωρώ πρόβλημα. Έχουμε πάρει το μάθημά μας από την κρίση και δεν μας παίρνει να κάνουμε βήματα πίσω".
Τσίπρας: Μόνο ερωτηματικά προκαλεί αυτή η επιμονή
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την επιμονή του να προτείνει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά τον Αύγουστο, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο, όπως για παράδειγμα η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος υποστηρίζει σταθερά την άποψη αυτή.
«Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας", είπε, προσθέτοντας: "Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας, αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της", προσωπική ή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση