GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο "όχι" του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση της Χαλάζ Σεκέρ που συνελήφθη πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση της 21χρονης που είχε συλληφθεί με άλλους οχτώ Τούρκους υπη...

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση της 21χρονης που είχε συλληφθεί με άλλους οχτώ Τούρκους υπηκόους κουρδικής καταγωγής στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το δικαστήριο, όπως έχει αποφανθεί και για άλλους δύο Κούρδους από τους συνολικά εννέα συλληφθέντες τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η νεαρή δεν θα έχει δίκαιη δίκη αν εκδοθεί στη χώρα της. Έκρινε ότι οι κατηγορίες που της αποδίδονται από την τουρκική Δικαιοσύνη, δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις, αλλά ούτε καν αδικοπραξία, όπως η αναφορά ότι συμμετείχε σε διαμαρτυρίες και σε ανάρτηση πανό.
Αναφερόμενη στο υλικό που απέστειλε η τουρκική Δικαιοσύνη, η εισαγγελέας Έδρας Ουρανία Σταθέα επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην απορριπτική πρόταση που υπέβαλε: «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007, όταν δηλαδή η εκζητούμενη ήταν 10 ετών. Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία, των 7 ή και των 6 ετών, διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση». Κατά την εισαγγελική λειτουργό, τα στοιχεία είναι «αόριστα και ασαφή και η κατηγορία έωλη».
Η εισαγγελέας είπε ακόμη ότι το ένταλμα εκδόθηκε στις 25/12/2017 και βασίζεται στο ότι η 21χρονη συμμετείχε σε κάποιες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2015-16 και ότι είχε αναρτήσει κάποιο πανό. Η κ. Σταθέα τόνισε ότι η τουρκική Δικαιοσύνη προβάλλει τρεις μαρτυρίες εκ των οποίων οι δύο «απόκρυφων μαρτύρων», όπως χαρακτηρίζονται στα έγγραφα, οι οποίες παρόλα αυτά δεν προσθέτουν κάτι συγκεκριμένο.
Κατά την εισαγγελική εισήγηση προσβάλλεται ο κανόνας της ειδικότητας, καθώς αν η 21χρονη εκδοθεί, είναι εξαιρετικά πιθανό να δικαστεί και για άλλες πράξεις που προς το παρόν δεν είναι γνωστές. «Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη» τόνισε η κ. Σταθέα, επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των 8 στρατιωτικών.
Η ίδια η εκζητούμενη αρνήθηκε την κατηγορία και, μεταξύ άλλων, είπε ότι έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά. Την πρώτη, όπως είπε, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την πάνε καν στο νοσοκομείο, την δεύτερη οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, καθώς της το χτύπησαν πάνω στο τζάμι του περιπολικού, ενώ την τρίτη, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, της έσπασαν το χέρι.
Όπως είπε, στην Ελλάδα ήρθε λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή της και διέμενε στο σπίτι ενός φίλου του πατέρα της στην Αθήνα, ετοιμάζοντας τα χαρτιά της για να κάνει αίτηση ασύλου, την οποία έκανε τελικά μετά τη σύλληψή της.
Ως μάρτυρας υπέρ της εξετάστηκε ο πρώην βουλευτής, νυν συντονιστής της πολιτικής γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Στάθης Λεουτσάκος.
Στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν περίπου 50 αλληλέγγυοι, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Η 21χρονη, μετά το τέλος της διαδικασίας, οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για τέταρτο από τους εννέα κρατούμενους, αίτημα το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση