GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλλάζει ο νόμος για τα κατοικίδια- Υποχρεωτική στείρωση και υψηλά πρόστιμα

Τέλος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών. Το νέο νομοσχέδιο ορίζει επίσης...

Τέλος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών. Το νέο νομοσχέδιο ορίζει επίσης πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ για την κακοποίηση, τον βασανισμό και τη θανάτωση ζώων και ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια για τους υπότροπους, ενώ μειώνει τις ποινές για παραβάσεις που δεν σχετίζονται με την ευζωία του κατοικιδίου προκειμένου να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα προστίμων, τα οποία θα πηγαίνουν στους δήμους, όπως και τα τέλη σήμανσης.
Το νομοσχέδιο δίνει προθεσμία έξι μηνών στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να σημάνουν τα ζώα τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ορίζεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ θα πρέπει μέσω του κτηνιάτρου τους να αντικαταστήσουν τα βιβλιάρια με διαβατήρια. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των κινήσεών του θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο. Όποιος επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του, θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος, το ύψους του οποίου ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως.
Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων.
Το νομοσχέδιο επεκτείνει τη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων στο υπουργείο, η οποία θα περιλαμβάνει και πληροφορίες για το αν το ζώο είναι στειρωμένο, την υγειονομική του κατάσταση, νοσήματα, εμβόλια κλπ.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν φροντίζει για τις συνθήκες ευζωίας του κατοικίδιου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμα από 5000 έως 15000 ευρώ. Για τους υπότροπους, προβλέπεται διπλασιασμός των προστίμων.
Ακόμη, γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου. Αναλυτικότερα, όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πλήρως καταγεγραμμένη, προκειμένου οι αρχές να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς. Επίσης, θα απαγορευτούν τα ζώα βιτρίνας, ενώ στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση