GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κομματικός στρατός! Τροπολογία-σκάνδαλο για μαζικές μονιμοποιήσεις συμβασιούχων...

Συνοπτικές διαδικασίες για ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σε νομοσχέδιο π...

Συνοπτικές διαδικασίες για ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έρχεται να καταργήσει τους δύο περιορισμούς του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου σύμφωνα με τους οποίους, για την ανανέωση μιας σύμβασης πρέπει να μεσολαβεί τρίμηνο διάστημα καθώς επίσης η διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία: «Για τις συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα».
Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιώργο Γεωργαντά από την Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες μονιμοποίησης σε χιλιάδες συμβασιούχους.

«Αυτή η απαράδεκτη τροπολογία έρχεται να καταργήσει το τρίμηνο και τον περιορισμό του 24μηνου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς. "Μεθοδευμένη επιμήκυνση του 24μήνου και κατάργηση του 3μηνου κενού μεταξύ των συμβάσεων", ανέγνωσε ο κ. Γεωργαντάς που κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστρατήγηση του νόμου Παυλόπουλου και του Συντάγματος για τις συμβάσεις και συνεπώς παραβίαση των κανόνων «ασφαλείας» για να μην προσφεύγουν μετέπειτα οι συμβασιούχοι στα δικαστήρια εναντίον του δημοσίου απαιτώντας μονιμοποίηση.
«Ο νόμος και το Σύνταγμα έλεγε ότι πρέπει να έχει η μία σύμβαση με την άλλη ένα 3μηνο κενό κι ότι οι ανανεώσεις τους δεν μπορούν υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Τώρα λέει η κυβέρνηση ότι το 3μηνο που λέει το Σύνταγμα καταργείται κι επειδή κοντεύουν αυτοί που μπήκαν το 2016 να συμπληρώσουν 24 μήνες, λέτε ότι θεωρείτε στο εξής σύμβαση έργου την υπηρεσία που παρείχαν, ώστε να μην έχουμε ουσιαστικά περιορισμό του 24μήνου και να πάμε στο τέλος 2018 και να δημιουργήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την προσδοκία μονιμοποίησης κατά παράβαση κάθε νόμου», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το «ταβάνι» των 24 μηνών που προβλέπεται για τη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο – κατόπιν διαγωνισμού υπό την εποπτεία ΑΣΕΠ – ξεκινάει από την ημέρα που καταρτίζεται η σύμβαση ανεξαρτήτως εάν πριν από αυτή ο συμβασιούχος έχει ήδη άλλη σύμβαση 3 μηνών για παρεμφερή καθήκοντα ή ειδικότητα, ενώ ταυτοχρόνως εξαιρεί από τον υπολογισμό του 24μήνου τυχόν συμβάσεις έργου που είχαν συναφθεί νωρίτερα. Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει αναδρομική ισχύ από 1/11/2016.


Εξίσου επικριτικός ήταν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία «προεκλογικού χαρακτήρα», καλώντας τον Παύλο Πολάκη, που είχε αναλάβει να την παρουσιάσει αναφορικά με το ΕΣΥ να παράσχει εξηγήσεις και να αποσαφηνίσει εάν αυτή αφορά συνολικά στο δημόσιο.

«Ναι, αφορά όλο το δημόσιο», παραδέχτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επικαλούμενος επιτακτικές ανάγκες του δημοσίου και ιδίως καθαριότητας στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για συνειδητή πολιτική επιλογή εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποστήριξε ότι το ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι οι συμβάσεις έργου δεν συνιστούν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία έναντι των εργολάβων και επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη για την υποστελέχωση κρίσιμων τομέων του δημοσίου την εποχή που δεν υπήρχαν απαγορεύσεις από τους δανειστές.
Διαβάστε εδώ την τροπολογία

1 σχόλιο

  1. Δημήτρης Κλ.8 Μαρ 2018, 3:46:00 μ.μ.

    Ένα ακόμη (αν)ηθικό πλεονέκτημα της ποτέ ξανά τέτοιας "αριστεράς"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση