GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπουργείο Εργασίας: Εργοδότες ζητούν πίσω τις αποδοχές των δώρων απειλώντας με απόλυση

Έγγραφο με περιπτώσεις πρόσφατων παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασί...

Έγγραφο με περιπτώσεις πρόσφατων παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Το σχετικό έγγραφο αναφέρει τα εξής:
Α. Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβάλλεται το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Προϋπόθεση καταβολής στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού στο χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 31η Δεκεμβρίου. Αν η σχέση εργασίας διήρκησε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ο μισθωτός δικαιούται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης. Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή του κύρους σύμβασης εργασίας.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ώστε να υποβληθεί μήνυση και να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης μπορούν να κάνουν ανώνυμα τις καταγγελίες τους στον τηλεφωνικό αριθμό 15512.
Β. Για τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω Ερώτηση και στο σύνολο των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., σας αναφέρουμε ότι σε δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε εργοδοτική αυθαιρεσία στην καταβολή του Δώρου εορτών Χριστουγέννων 2017 και συγκεκριμένα:
Την 4-1-2018, στο αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας, προσέφυγαν δυο (2) εργαζόμενοι, αιτούμενοι τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών και καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επιχείρηση με την επωνυμία «.............. του .........»- ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ με διακριτό τίτλο «.......» (Ταχ. Δ/νση Υποκαταστήματος Λάρισας: ...................., Α.Φ.Μ. ................. - Δ.Ο.Υ. Δ' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ - ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ: ................... του .........., Δ/νση Κατοικίας: ................ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) στην οποία απασχολούνταν, τους απέλυσε την 31.12.2017, ημέρα Κυριακή, επειδή αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων 2017 που τους είχε καταβληθεί με κατάθεση στους Τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Επιπλέον, μια (1) εργαζόμενη κατήγγειλε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που της είχε ζητηθεί από την εργοδοτική πλευρά να επιστρέψει αποδοχές, καθόσον το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν και της είχε ζητηθεί να επιστρέψει το Δώρο Πάσχα (ποσού 80,00€) και το μισό του επιδόματος αδείας (ποσού 155,00€), που της είχαν καταβληθεί.
Την 5.1.2018, διερευνώντας τα ανωτέρω καταγγελλόμενα, η αρμόδια τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησε έλεγχο στο ανωτέρω Υποκατάστημα της επιχείρησης που αφορούσε την απασχόληση, την αμοιβή και εφαρμογή εν γένει των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε η απασχόληση πέντε (5) εργαζομένων, ενώ ζητήθηκαν και δεν επιδείχθηκαν τα προβλεπόμενα ειδικά βιβλία υπερωριών και αδειών. Επίσης, διαπιστώθηκε η απασχόληση ενός (1) εργαζόμενου σε χρόνο εκτός του δηλωθέντος στο Πρόγραμμα Ωρών Εργασίας. Σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τους πέντε (5) εργαζόμενους, που βρέθηκαν απασχολούμενοι την ώρα του ελέγχου, μια (1) μόνο εργαζόμενη δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε ζητήσει και από αυτήν να επιστρέψει το Δώρο Χριστουγέννων 2017, που της είχε καταβληθεί με κατάθεση στον Τραπεζικό της Λογαριασμό, αλλά αρνήθηκε να το επιστρέψει.
Για τα καταγγελλόμενα αναφορικά με το Δώρου εορτών Χριστουγέννων 2017, το αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με το αριθμ. πρωτ. ΕΞ-4885-2018-15010/08.01.2018 έγγραφό του.
Ακόμα, την 18.01.2018, σε συνάντηση με τα μέρη, προκειμένου να εξετασθούν τα αιτήματα των δυο (2) εργαζομένων που απολύθηκαν, με παρέμβαση της τοπικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε., οι ανωτέρω εργαζόμενοι έχουν επαναπροσληφθεί από την επιχείρηση (Αρ. Πρωτ. ΑΠ41892/09/01/2018 & ΑΠ49035/10/01/2018 Ενιαία Έντυπα Αναγγελίας Πρόσληψης), ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς με την εξέταση και ρύθμιση των αιτημάτων των εργαζομένων.
Γ. Στο αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας υπήρξε μια καταγγελία για εκβιασμό εργαζόμενου (είχε αποχωρήσει από την εργασία του τον μήνα Οκτώβριο 2017) να καταβάλει ο ίδιος στον εργοδότη το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων 2017 που του αναλογεί, προκειμένου ο εργοδότης να το καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου.
Την 17.01.2018, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Αργολίδας προέβη σε ενημέρωση του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου κατόπιν συνεννόησης με τον εργαζόμενο, το οποίο στην συνέχεια, αφού έλαβε κατάθεσή του, φωτοτύπησε και προσημείωσε το χρηματικό ποσό των 650€, που αντιστοιχεί στο Δώρο Χριστουγέννων 2017. Ακολούθως, την 18.01.2018 ο εργαζόμενος μετέβη στην έδρα της ταβέρνας του κ. ΙΩΑΝΝΗ ................, όπου παρέδωσε το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό σε εκπρόσωπο του εργοδότη. Αμέσως, η αστυνομία προέβη στην κατάσχεση του ποσού και την απόδοσή του στον δικαιούχο. Ακολούθως, το Τμήμα Ασφάλειας Ναυπλίου διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, με το αριθμ. πρωτ. ............-α'/19.01.2018 έγγραφό του.
Δ. Αποδεικνύεται ότι με την αποτελεσματική συνεργασία των εργαζομένων με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μπορεί και διασφαλίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο ελεγκτικό του έργο.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση