GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο - Όποιος το προκαλέσει θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του - ΒΙΝΤΕΟ

...

«Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου, Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του. Είναι πολυλογάδες, φωνακλάδες, αλλά δεν είναι ανόητοι», ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το αν η Ελλάδα φοβάται θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

«Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν» απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου, περί "ομηρίας" των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σε ερώτηση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ για τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Τσίπρας επέστησε την προσοχή σε όσους εγείρουν ζήτημα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αξιοποιώντας ένα συμβάν που έγινε εκ παραδρομής: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».

Για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε είναι σαφές πως η «ανακοίνωση της ΕΕ είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο». «Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο. «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει, όμως η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που με κόπο έχουν κατακτηθεί».

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας».

«Εμείς σταθερά τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει αδυναμία», υπογράμμισε. «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα αδύναμη. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί κάποιος να παίξει εύκολα μαζί της, διαμήνυσε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να διαχειριστούμε μια νευρικότητα από την άλλη πλευρά ήταν η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ισχυρές σχέσεις και με πολλές άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγάπησαν γιατί είμαστε καλά παιδιά, αλλά γιατί σταθεροποιήσαμε τη χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στο προηγούμενο πολιτικό προσωπικό για τη σωρεία των σκανδάλων. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και δεν γυρίζει πίσω» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Θα προστεθεί σε λίγο

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση