GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τραμπ θέλει να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συμβούλους του ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν σύντομα από τη Συρία, δήλωσαν δύο ανώτερ...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συμβούλους του ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν σύντομα από τη Συρία, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χθες Παρασκευή. Αυτό ενδέχεται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού που θεωρούν ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να συσκεφθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να συζητήσει την υπό την Ουάσιγκτον εκστρατεία κατά του ΙΚ στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της υπόθεσης.
Δύο άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν χθες το άρθρο της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παγώσει πόρους μεγαλύτερους των 200 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζοντας για την ανοικοδόμηση της Συρίας για όσο διάστημα η κυβέρνησή του επανεξετάζει τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην εμπόλεμη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να παγώσουν οι πόροι αυτοί αφού διάβασε ένα άρθρο στον Τύπο το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα δεσμεύθηκαν να παράσχουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τη σταθεροποίηση των περιοχών που έχουν ανακαταληφθεί από το ΙΚ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε ανακοινώσει το ποσό αυτό σε διάσκεψη του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ τον Φεβρουάριο.
Εξάλλου ο Τραμπ ανακοίνωσε στη διάρκεια ομιλίας του από το Ρίτσφιλντ του Οχάιο την Πέμπτη ότι έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία.
«Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα», είπε ο Τραμπ. «Ας αφήσουμε άλλους να τη φροντίσουν τώρα. Πολύ σύντομα, πολύ σύντομα αποχωρούμε», πρόσθεσε. «Θα επιστρέψουμε στη χώρα μας, όπου ανήκουμε, όπου θέλουμε να είμαστε».
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε αντίθεση με την πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία προκειμένου να ενισχύσει τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.
Αν και το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το ΙΚ έχει χάσει περίπου το 98% των εδαφών που κατείχε στο Ιράκ και τη Συρία, Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές ενδέχεται να ανακαταλάβουν τις απελευθερωμένες περιοχές, αν δεν σταθεροποιηθούν. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν τον Τραμπ.
Εξάλλου χθες ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκαν από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Συρία. Είναι οι πρώτοι στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ που σκοτώνονται ή τραυματίζονται φέτος.
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία.
Παρόλα αυτά ο Τραμπ διερωτάται για ποιο λόγο οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη Συρία, τώρα που φαίνεται ότι το ΙΚ ηττάται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι «μόλις το ΙΚ και τα υπολείμματά του έχουν εξολοθρευτεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν από άλλες χώρες στην περιοχή να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας», επεσήμανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.
Πάντως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, τόνισε.
Δεύτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ τού έχουν πει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη Συρία σε μικρούς αριθμούς για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που έχουν αποσπαστεί από τους ισλαμιστές θα παραμείνουν ασφαλή και να φροντίσουν ότι η χώρα δεν θα μετατραπεί σε μόνιμη βάση του Ιράν.
Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση