GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα: Ανησυχητικές οι εξελίξεις στη Συρία

Τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Ολλανδίας, τόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μηνιαίας προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας...

Τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Ολλανδίας, τόσο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μηνιαίας προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας της φέτος ως μη μόνιμο μέλος, σκιαγράφησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός πρεσβευτής στην Ελλάδα Κασπάρ Βέλντκαμπ.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η δική μας έμφαση θα αφορά ιδιαίτερα στην πρόληψη των συγκρούσεων, τον εκσυγχρονισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και την προώθηση της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας. Το τελευταίο αυτό σημείο ευθυγραμμίζεται βεβαίως με το ρόλο της Χάγης ως νομικής πρωτεύουσας του κόσμου. Όπως γνωρίζετε, η πόλη της Χάγης φιλοξενεί το Διεθνές Δικαστήριο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και διάφορα άλλα διεθνή δικαστήρια» προέταξε ο Κασπάρ Βέλντκαμπ.
Η Ολλανδία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας την 1η Μαρτίου, ενώ καθόλη τη διάρκεια του έτους συμμετέχει ως μη μόνιμο μέλος.
Ο Ολλανδός πρεσβευτής εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα της χώρας του, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, να συμβάλει ενεργά στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, διαμηνύοντας πως η Ολλανδία έχει παράδοση στο να χτίζει γέφυρες, «κυριολεκτικά στη χώρα μας επειδή έχουμε πολλά ποτάμια και κανάλια, αλλά και μεταφορικά, στην ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματία. Είναι κάτι φυσικό για μας». «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όργανο λήψης αποφάσεων που προσφέρει ασφάλεια και προστασία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» προσέθεσε ο κ. Βέλντκαμπ, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως αυτό δεν είναι εύκολο έργο σε περιόδους μεγάλων αναταράξεων στον κόσμο και εντάσεων μεταξύ μερικών από τις μεγάλες δυνάμεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ολλανδός πρεσβευτής στις εξελίξεις στη Συρία, χαρακτηρίζοντας τες ανησυχητικές και εστίασε στην κατάσταση στην ανατολική Γούτα, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες που έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της μηνιαίας προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ολλανδία, ανέφερε συγκεκριμένα: Η πρώτη, αφορά στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στο Κονγκό, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου. Η δεύτερη είναι ενημέρωση για την περιοχή της Λίμνης του Τσαντ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, ενώ για τις 23 Μαρτίου προγραμματίζει συζήτηση για τη σχέση μεταξύ πείνας και συγκρούσεων. Επιπλέον, η ολλανδική προεδρία θα διοργανώσει στις 28 του μήνα μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως ήδη η ολλανδική προεδρία, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, πραγματοποίησε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, εστιάζοντας στον ρόλο της γυναίκας στην οικοδόμηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση