GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεκαπέντε χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε την Ελλάδα - 21 μαθητές είχαν χάσει τη ζωή τους- ΦΩΤΟ

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απριλίου 2003, πριν από ακριβώς 15 χρόνια, όταν ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μαθητές της Α΄Λυκείου επέστρεφα...

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απριλίου 2003, πριν από ακριβώς 15 χρόνια, όταν ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μαθητές της Α΄Λυκείου επέστρεφαν από την Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας.
Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Στο ύψος των Τεμπών ένα φορτηγό που μεταφέρει νοβοπάν και μελαμίνες από τον Προμαχώνα του Έβρου θα συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 338ο χλμ της Εθνικής Οδού Λάρισας - Θεσσαλονίκης.


Κάποια από τα νοβοπάν και τις μελαμίνες θα πέσουν στον δρόμο, κάποια άλλα βρουν το λεωφορείο, ενώ η «καρότσα» της νταλίκας θα «κόψει» στα δύο του μοιραίο λεωφορείο. Το αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους 21 16χρονοι μαθητές και άλλοι 6 να τραυματιστούν.
Το λεωφορείο είχε κυριολεκτικά διαλυθεί ενώ τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν τα θύματα και τους τραυματίες. Οι πρώτες εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας κάνουν τον γύρο της χώρας και όλη η Ελλάδα θρηνεί τον χαμό των άτυχων μαθητών.

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο του Μακροχωρίου όπου και οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία οι αδικοχαμένοι μαθητές.



Τι έγινε στη δίκη
Πέντε χρόνια αργότερα θα πραγματοποιηθεί η δίκη. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου θα αθωωθεί ενώ ο οδηγός της νταλίκας θα καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.
Αυτοί ήταν οι 21 άτυχοι μαθητές
Γάτου Ευαγγελία, Αγγελίνα , Όλγα, Καστίδου Ιωάννα, Τραπεζακλή Γεωργία, Σταφυλίδου Γεσθημανή, Παυλίδου Αναστασία, Ψαλίδα Ευανθία, Σταματέλλου Χριστίνα, Ούστα Περιστέρα, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Μουρατίδης Παναγιώτης, Αθανασιάδης Ανδρέας, Θαλαλέος Κωνσταντίνος, Κανελλόπουλος Σταύρος, Παναγιωτίδης Σάββας, Τσολερίδης Ηλίας, Κοσμίδης Δημήτριος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Μαρκαντήρας Αθανάσιος, Μίτσκας Γεώργιος, Σίγκας Δημήτρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση