GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΥΑΘ: Δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί - Προσπαθήσαμε να γίνει δίκαιη κατανομή του νερού

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα σε εκπροσώπους του Τύπου το ΔΣ της ΕΥΑΘ ΑΕ, με κεντρικό θέμα την μεγάλη βλάβη, που υπέ...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα σε εκπροσώπους του Τύπου το ΔΣ της ΕΥΑΘ ΑΕ, με κεντρικό θέμα την μεγάλη βλάβη, που υπέστη ο αγωγός της Αραβησσού, με αποτέλεσμα την πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, ο οποίος ζήτησε εκ νέου συγγνώμη προσωπικά, αλλά και εκ μέρος της ΕΥΑΘ, από τους πολίτες της πόλης. Ο ίδιος τόνισε πως το επόμενο διάστημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας θα συζητήσει την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, όπως των σχολείων και νοσοκομείων της Θεσσαλονίκη, αλλά και την ελάφρυνση των καταναλωτών.
«Η βλάβη δεν προήλθε από κακό χειρισμό, άρα ήταν μια τυχαία βλάβη»
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, εξήγησε πως ο αγωγός από το 78' που εγκαταστάθηκε, έχει υποστεί συνολικά πέντε εκτεταμένες βλάβες. «Η συγκεκριμένη βλάβη που παρουσιάστηκε δεν οφείλεται σε λάθος χειρισμούς που έκαναν οι άνθρωποι της εταιρείας. Θα γίνει η πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς για να διαπιστωθεί που οφείλεται. Ξέρω ότι δεν έγινε κάποιο λάθος γιατί κανείς δεν πήγε να ανοιγοκλείσει τον αγωγό, να αυξήσει παροχή, να μικρύνει παροχή, να εκκενώσει πράγματα. Άρα ξέρω ότι δεν έγιναν καθόλου χειρισμοί στον συγκεκριμένο αγωγό.
Δεν είμαι ειδικός στο σκυρόδεμα για να σας πω που οφείλεται η βλάβη, γι αυτό θα γίνει η πραγματογνωμοσύνη. Αυτός ο αγωγός στα χρόνια που είναι φτιαγμένος έχει πάθει 5 τέτοιες μεγάλες βλάβες. Το 1983, το 1986, το 1994, το 2004 και φέτος. Σε τρεις από αυτές (’86, ‘94, ’04) διαπιστώθηκαν λάθος υδραυλικοί χειρισμοί, του ’83 κα η φετινή δεν είναι από λάθος υδραυλικούς χειρισμού» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Η επισκευή έγινε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Καθυστέρηση υπήρχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης μόνο και μόνο για να είναι το νερό ασφαλές, καθώς πάντα μετά από κάθε μεγάλη βλάβη υπάρχουν θολότητα και σωματίδια. Από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου τροφοδοτείται κανονικά η πόλη, με εξαίρεση την πιο υψηλή δεξαμενή στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Τα προβλήματα που προέκυψαν μετά αφορούσαν την τεράστια κατανάλωση που συνήθως συμβαίνει μετά από διακοπές και που δεν επέτρεψαν την πλήρωση των δεξαμενών».

«Παρεξηγήθηκε η δίκαιη κατανομή της τροφοδοσίας»
Δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τα περί "δίκαιης κατανομής" της υδροδότησης από την ΕΥΑΘ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Απαντώντας σε αυτό, ο κ. Κρεστενίτης διευκρίνισε:
«Τώρα, στο διάστημα λοιπόν που είχαμε έλλειψη αυτού του νερού, το οποίο όπως είπαμε είναι το 1/3 της ποσότητας του νερού που απαιτεί αυτές τις μέρες η πόλη, εννοώ μέρες της άνοιξης γιατί το καλοκαίρι προφανώς η πόλη απαιτεί πολύ περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας, αυτά λοιπόν περίπου τα 80.000 κυβικά, που απαιτεί η πόλη αυτή την περίοδο έλειπαν. Ήταν αυτονόητο λοιπόν ότι θα υπήρχαν ελλείψεις στο σύνολο των καταναλωτών, δηλαδή στο σύνολο των 550.000 υδρομετρητών τους οποίους έχει το δίκτυο της ΕΥΑΘ.
Προσπαθήσαμε, και αυτό υλοποίησαν τα αρμόδια συνεργεία, να κάνουν μια δίκαιη κατανομή της τροφοδοσίας. Και προσπαθώ να εξηγήσω τι σημαίνει δίκαιη κατανομή γιατί παρεξηγήθηκε το τι σημαίνει.
Σημαίνει μια κατανομή χωρίς πολιτική διαχείριση, να πάει εδώ να πάει εκεί, γιατί κάποιοι είναι πιο προνομιούχοι και άλλοι λιγότερο προνομιούχοι και σημαίνει μια κατανομή με βάση τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια γιατί αυτό που είναι να διανεμηθεί, δηλαδή το νερό, κυκλοφορεί σε συγκεκριμένους αγωγούς, συγκεκριμένων διαστάσεων οι οποίοι προϋπάρχουν και δεν μπορούν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή, σημαίνει συγκεκριμένες δεξαμενές» κατέληξε.

Κατατέθηκε ο φάκελος για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα
Ερωτηθείς για το έργο της ΕΥΑΘ "Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας" του νερού από τον Αλιάκμονα, ο κ. Κρεστενίτης εξήγησε πως το «πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν γίνει το έργο της επέκτασης της επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα η λεγόμενη "φάση Α2".
Έχουμε υποβάλλει αίτηση στις 9 Μαρτίου, για να γίνει με κονδύλια από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και αν δεν γίνει με αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης θα το κάνουμε με δικά μας κονδύλια. Το έργο αυτό εάν αρχίσει θα διαρκέσει δύο χρόνια μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία. Το έργο της επέκτασης έπρεπε να είχε γίνει από το 2010, ωστόσο η μελέτη τελείωσε το 2012 και τελικά απεντάχθηκε το καλοκαίρι του 2014» δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας εκτιμώντας, παράλληλα, πως:
«Αν ευοδωθεί ο σχεδιασμός της εταιρείας, θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018, είναι βέβαια ένας διεθνής διαγωνισμός όπως καταλαβαίνετε που θα γίνει, και μπορεί να έχει καθυστερήσεις, ενστάσεις και άλλα τέτοια. Αφότου εγκατασταθεί ο εργολάβος, η κοινοπραξία ή ό,τι είναι, που θα μπορεί να το εκτελέσει, θέλει από εκείνη τη στιγμή 24 μήνες για ν’ αρχίσει το νερό που θα επεξεργάζεται, σταδιακά βέβαια στην αρχή, να μπορεί να τροφοδοτήσει την πόλη».

«Αν με την παραίτηση μου έλυνα το πρόβλημα υδροδότησης θα το έκανα»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του από τον προεδρικό θώκο της εταιρείας, ο κ. Κρεστενίτης ήταν ξεκάθαρος: «Αν με την παραίτηση μου έλυνα το πρόβλημα υδροδότησης θα το έκανα από την πρώτη ημέρα».
Ο ίδιος ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υδροδότησης. «Επειδή κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν συμβεί μια τέτοιου είδους έλλειψη νερού, θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός. Ίσως πρέπει να συζητηθεί για την επόμενη μέρα. Στην παρούσα φάση την διαχειρίστηκε η ΕΥΑΘ γιατί ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα» είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

«Συντήρηση αγωγού εν λειτουργία δεν υπάρχει»
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δικτύου της ΕΥΑΘ και Εγκαταστάσεων Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, Λάζαρος Καμπουρίδης, κατέστησε σαφές πως η συντήρηση ενός τέτοιου αγωγού είναι ανέφικτος και πως όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, απλά δεν γνωρίζει.
«Συντήρηση αγωγού εν λειτουργία δεν υπάρχει. Αυτοί που το λένε σημαίνει ότι δεν ξέρουν. Αυτός ο αγωγός είναι σκαμμένος στα δύο μέτρα. Θα πρέπει να ανοίξουμε τα 55χλμ για να τον δούμε εξωτερικά. Εσωτερικά θα έπρεπε να σταματήσει το δίκτυο» σημείωσε.

Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση