GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Δεν θεωρούμε ότι η πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι και το τέλος του κόσμου - ΒΙΝΤΕΟ

Σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει έναν από τους πιο βασικούς στόχους: την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και ...

Σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει έναν από τους πιο βασικούς στόχους: την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά από πολλές προσπάθειες και επίπονες διαπραγματεύσεις περνώντας από 40 κύματα και έχοντας απέναντί μας όχι μόνο μέρος των πιστωτών που πολλές φορές ήταν καχύποπτοι και εχθρικοί αλλά και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου. Πετυχαίνουμε εκεί που τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Όπως είπε, ανοίγει μετά από οκτώ χρόνια η πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος και αυτό το πετυχαίνουμε με τις λιγότερο δυνατές απώλειες για την κοινωνία. «Αυτό δεν είναι μικρό και δεν ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί».
«Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν γιατί ξέρετε ότι δεν τελειώσαμε ακόμα, έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα της διαδρομής και το χειρότερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας στο τέλος, αλλά στο βαθμό που πετύχουμε τους στόχους θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική τομή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Δεν θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, θα υπάρχουν ακόμα πληγές στο κοινωνικό σώμα ενώ και θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να εξοφλούμε το χρέος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε. «Είναι όμως διαφορετικό να έχεις στόχους και ένα έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θύμισε ότι δεν ήταν λίγοι όσοι ζητούσαν συνέχιση της Επιτροπείας και αυτού του καταναγκασμού. «Δεν μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο αλλά για ένα παρόμοιο του μνημονίου μηχανισμό καταναγκασμού αλλά διαφορετικό «αμπαλάζ», αυτό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής», δήλωσε «γιατί όπως έλεγαν ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο και πρέπει να έχουμε ξένους τεχνοκράτες γιατί εμείς δεν μπορούμε».
Υποστήριξε ότι απόψεις όπως αυτές είναι μια σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγαδιασμού και τόνισε: «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε συνέχεια του μνημονίου, ούτε παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος ή μη καθαρή έξοδος. Αυτό που υπάρχει είναι η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια η καθαρή έξοδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μεμιάς θα περάσουμε σε ημέρες αφθονίας και σπατάλης ή ότι δεν παραμένουν σοβαρές πληγές».
Δεν θέλουμε μια κοινωνία «χαμηλών προσδοκιών», αυτό είναι αντίπαλος της Αριστεράς, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που εκπονείται για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Το σχέδιο έχει γραφεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2015 «αλλά έχει και ένα εμφανές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και στόχων». Μίλησε για οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στην συντριβή της εργασίας αλλά την ενίσχυση της παραγωγικότητας με καινοτομία και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε όμως, την ίδια στιγμή προβλέπει επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Προβλέπει την οικοδόμηση για πρώτη φορά ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι προσερχόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων έχοντας «ρεαλιστικό ορίζοντα το Eurogroup στις 21 Ιουνίου ή αυτό που ακολουθεί στις αρχές Ιουλίου». Σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι γνωστά τα μέτωπα: ολοκλήρωση προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και η συμφωνία για τη μεταπρογραμματική παρακολούθηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ένα από τα κύρια μέτωπα είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα. Η θέση μας είναι πάνω από σαφής: έχουμε πει ότι συζητούμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το κλίμα των συζητήσεων έχει βελτιωθεί «Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα. Η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει από μόνη τις αναγκαίες τεχνικές και πολιτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση