GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣτΕ: Οριστικά έκπτωτος ο πρώην Μουφτής Διδυμοτείχου

Οριστικά έκπτωτο κήρυξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Τοποτηρητή Μουφτείας Διδυμοτείχου, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θ...

Οριστικά έκπτωτο κήρυξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Τοποτηρητή Μουφτείας Διδυμοτείχου, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2013 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Η απομάκρυνση του έγινε όταν καταδικάστηκε αμετάκλητα για απλή συνέργεια σε απάτη εις βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων .
Οι Ανώτατοι Δικαστές απέρριψαν την αίτηση του Μουφτή ο οποίος ζητούσε την ακύρωση της απόφασης.
Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους, ο Μουφτής ή ο Τοποτηρητής Μουφτείας παύεται από τα καθήκοντά του σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης που αποτελεί και κώλυμα διορισμού για τις θέσεις αυτές. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση τέτοιων καθηκόντων από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα , «δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους , που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους ».Η εν λόγω ρύθμιση, συνεχίζουν, «αποσκοπεί στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών , με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα , συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους».
Η καταδίκη
Ο προσφεύγων είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή.
Η υπόθεση- λόγω της οποίας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του το 2013-αφορούσε το ότι αν και γνώριζε το ψευδές περιεχόμενο δηλώσεων που υπέβαλε ο αδερφός του για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες, εν τούτοις δεν εναντιώθηκε στην υποβολή τους. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και ο αδερφός του, αν και τελικά η επίμαχη επιδότηση δεν καταβλήθηκε γιατί η παρανομία έγινε αντιληπτή από τις αρμόδιες αρχές.
Ο έκπτωτος μουφτής είχε ζητήσει και την άρση των συνεπειών της καταδίκης του από το Συμβούλιο Χαρίτων το οποίο όμως απέρριψε την αίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση