Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους αγρότες

Share it:

Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους αγρότες που έχουν χρέη από οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον πρώην ΟΓΑ αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαΐου.

Ολοκληρώνεται έτσι το τρίτο και τελευταίο βήμα ένταξης στον μηχανισμό του εξωδικαστικού για τους οφειλέτες μη μισθωτούς των πρώην Ταμείων κύριας ασφάλισης – ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα τέθηκε στην διάθεση των οφειλετών του τ. ΟΑΕΕ στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ στις 16 Απριλίου η εφαρμογή άνοιξε και για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ. Τρίτοι την σκυτάλη παίρνουν οι αγρότες, καθώς αναμένεται η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους για το 2016, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία ρύθμισής τους σε έως και 120 δόσεις.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, από τον πρ. ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο τα χρέη 232.105 αυτοαπασχολούμενων αγροτών, οι οποίοι οφείλουν συνολικά στον ΕΦΚΑ αγροτών πάνω από 870 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα σε ρύθμιση ήταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου 30,8 εκ. ευρώ από τον πρ. ΟΓΑ ενώ οι ενεργές ρυθμίσεις έφταναν στις 11.080. Η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών προς τα Ταμεία στην ρύθμιση είναι σταδιακή καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ όπως και οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ είχαν ανεξόφλητες οφειλές εισφορών από το 2016, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες λόγω απανωτών παρατάσεων. Ειδικότερα, στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε και η τελευταία παράταση του ΕΦΚΑ για τις εξής οφειλές :

- ολόκληρου του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).

- του Β εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (μηχανικοί, εργολήπτες δημοσίων έργων, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί).

- του Β εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες αυτοτελώς απασχολούμενοι και εργοδότες).

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/). Στην ρύθμιση εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Επίσης εντάσσονται οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία (καθώς απαλλάσσονται από την τήρηση βάσει σχετικής νομοθεσίας) εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων εντάσσονται εάν είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Συνεπώς εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία για την πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ έδωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για “πλεονάσματα που επιτυγχάνονται, ταυτόχρονα με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών παροχών και αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία του 2017 και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018”. Σύμφωνα με το υπουργείο, στο διάστημα από 1/1/2015 έως 31/3/2018 καταβλήθηκαν 600.000 συνταξιοδοτικές παροχές, συνολικού ύψους 3,819 δις. ευρώ, ενώ στις 31/12/2014 περισσότερες από 386.000 συνταξιοδοτικές παροχές έμεναν απλήρωτες. Μετά και την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου, εκκρεμούν 75.000 κύριες χωρίς προσωρινή σύνταξη (στις 31/12/2014 οι εκκρεμείς κύριες ήταν 169.000), 100.000 επικουρικές (στις 31/12/2014 οι εκκρεμείς επικουρικές ήταν 154.000), 36.000 εφάπαξ (στις 31/12/2014 τα εκκρεμή εφάπαξ ήταν 63.500). “Υπενθυμίζεται ότι τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του ΕΦΚΑ έδωσαν τη δυνατότητα να διορθωθεί η λάθος παρακράτηση που είχαν επιβάλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για εισφορές ασθένειας των συνταξιούχων και τους επιστράφηκαν 315 εκατομμύρια ευρώ”, τονίζει το υπουργείο.

Πηγή: enikonomia.gr

Share it:
Reactions:

Οικονομία

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση