GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζανακόπουλος: Δεν θα μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Το στοίχημα της διακυβέρνησης είναι από τη μία η αριστερή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και από την άλλη, μια σειρά αριστερών ριζοσπαστικώ...

Το στοίχημα της διακυβέρνησης είναι από τη μία η αριστερή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και από την άλλη, μια σειρά αριστερών ριζοσπαστικών τομών, ιδιαίτερα στο πεδίο των εργασιακών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η εποχή».
Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, «το στοίχημα της αριστερής ταυτότητας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ» που θα είναι η κεντρική πολιτική στόχευση, ειδικά μετά τον Αύγουστο, «πρέπει να είναι η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης».
Μιλώντας για τους άξονες του αναπτυξιακού προγράμματος, είπε ότι «πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες στην επενδυτική πολιτική, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που θα έχει στόχο να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό, μέσω της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και της ενίσχυσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και με κεντρική αναφορά στις δυνάμεις της εργασίας και τη μισθολογική και διαπραγματευτική τους υποστήριξη».
Παράλληλα, είπε ότι η διαμόρφωση του προγράμματος, αποτελεί τη συμπύκνωση μιας πολιτικής που συζητείται από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και μεταβιβάζεται προς την πλευρά της κυβέρνησης.
Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τέταρτη αξιολόγηση, εφόσον «δεν προκύπτουν δημοσιονομικά θέματα, αλλά αντιθέτως οι στόχοι επιτυγχάνονται με υπεραποδόσεις» και απαντώντας σε δημοσιεύματα για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, είπε ότι δεν πρέπει να δίνουμε βάση, υπενθυμίζοντας: «Κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης υπήρχαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι οι δανειστές απαιτούν τη μείωση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, ο οποίος τελικά αυξήθηκε κατά 260 εκατ.». Πρόσθεσε επίσης, ότι «το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να βάλει εμπόδια, ούτε να δημιουργήσει δυσκολίες στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτό δεν συμφέρει κανέναν».
Εξωτερική πολιτική
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικά για τις προσδοκίες εξομάλυνσης μετά την Σύνοδο της Βάρνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Τουρκία «πηγαίνει στα διεθνή φόρα με συμφιλιωτική ρητορική και μόλις γυρίζει πίσω αλλάζει τακτική» και επεσήμανε τα δύο βασικά προβλήματα της χώρας μας έναντι της γείτονος.
Το ένα είναι το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών, «για τους οποίους δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο» και η Τουρκία «θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου για το ζήτημα» και «θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις».
Το δεύτερο, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφορά στην μετατόπιση των συσχετισμών προς μία συντηρητική κατεύθυνση από την απελευθέρωση ενός κοινωνικού δυναμικού στην Τουρκία και σημείωσε ότι «μια πορεία περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στην Τουρκία δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε διαρκώς προσανατολισμένοι στο να έχουμε πολιτικά και διπλωματικά πεδία διαλόγου».
Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση, «ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί», ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της και επεσήμανε ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις από ένα τμήμα της κοινωνίας έχουν την αντανάκλασή τους και στην πΓΔΜ. «Γι΄αυτό χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών, για να μπορέσουν να κερδίσουν στο βάθος του χρόνου οι προοδευτικές δυνάμεις και των δύο κοινωνιών».
Τεράστιες οι ευθύνες για τον εκφυλισμό του πολιτικού συστήματος
Αναλύοντας το ζήτημα του λαϊκισμού στην Ελλάδα και ειδικότερα για τον χώρο του Κέντρου, ο κ. Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στο Κίνημα Αλλαγής και σε ένα «πολιτικό προσωπικό που ήταν προκλητικό απέναντι στην Αριστερά για πάρα πολλά χρόνια» και «φέρει τεράστιες ευθύνες για τον εκφυλισμό του πολιτικού συστήματος και για την στρατηγική σύμπλευση που κατέληξε σε πολιτική ταύτιση με τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και το νεοφιλελευθερισμό».
Το ίδιο πολιτικό προσωπικό, όπως είπε, «συμπεριφέρθηκε στον ελληνικό λαό με αδιανόητη τιμωρητικότητα επί πέντε ολόκληρα χρόνια και σήμερα προπαγανδίζει ένα υποτιθέμενο δημοκρατικό μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί δήθεν θεωρεί ότι έχει συντελεστεί κάποιου είδους πραξικόπημα στη χώρα», σημειώνοντας ότι με τέτοιες πολιτικές, «είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει συμπόρευση».
Αναφορικά για τον κόσμο του Κέντρου, είπε ότι η διαφοροποίησή του αντανακλάται στις εσωτερικές συγκρούσεις στο Κίνημα Αλλαγής, και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι να βρούμε συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα με αυτές τις δυνάμεις και αυτό τον κόσμο».
Επίσης εκτίμησε, ότι στην Ευρώπη, «οι πολιτικοί συσχετισμού είναι ρευστοί» και η πορεία της, μέσα στα επόμενα χρόνια, «θα κριθεί από την έκβαση των πολιτικών συγκρούσεων».
«Δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές»
Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «καταστροφολογική ρητορική» και για «ψάρεμα στα θολά νερά του εθνικισμού», χαρακτήρισε ως μία ασταθή ισορροπία συμβιβασμών την συμμαχία που ανέδειξε τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος και σημείωσε: «Επειδή ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συμμαχήσει με πολιτικά βαρίδια όπως ο κ. Σαμαράς, δεν του δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσει ή να προχωρήσει σε μία γενναία πολιτική αυτοκριτική για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών. Γι΄ αυτό δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, εφόσον ειδικά η κυβέρνηση καταφέρει τον στόχο της, που είναι η έξοδος από το πρόγραμμα και η διεύρυνση των δικών της πολιτικών».
Σε ό, τι αφορά την υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η ΝΔ και όσοι την ακολούθησαν, από την αρχή δεν έδειξαν διάθεση για την διαλεύκανση, αλλά, αντιθέτως, στόχος τους ήταν η συγκάλυψη και εκτίμησε ότι «ήταν προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση από την επιτροπή, για εντυπώσεις που δεν μπορούν να κερδηθούν αυτή τη στιγμή», τονίζοντας την απαίτηση των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση