GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Κόλαφος" η έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα κατεχόμενα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως και καμιά άλλη χώρα πλην της Τουρ...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως και καμιά άλλη χώρα πλην της Τουρκίας, αναφέρεται στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην Νέα Υόρκη Απόστολο Ζουπανιώτη, κάτω από τον τίτλο «Κύπρος» υπάρχουν με βάση την πάγια τακτική δύο χωριστά κεφάλαια, ένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και ένα για την περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται ως συνταγματική και πολυκομματική δημοκρατία, ενώ σημειώνεται ότι οι πολιτικές αρχές διατηρούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Η έκθεση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και την παρουσίασε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε σε σειρά χωρών που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών και η Τουρκία. «Στην Τουρκία, η κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, μεταξύ αυτών δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, υπό ένα συνεχιζόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, έχει υπονομεύσει το κράτος δικαίου», είπε ο κ. Σάλιβαν.

Σε σχέση με το κεφάλαιο για την Κύπρο, στην κοινή εισαγωγή αναφέρει ότι από το 1974 το νότιο τμήμα της βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βόρειο τμήμα, διοικούμενο από Τουρκοκύπριους, αυτοανακηρύχθηκε το 1983 «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». «Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ‘ΤΔΒΚ’, ούτε καμία άλλη χώρα (την αναγνωρίζει) πλην της Τουρκίας. Σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παρέμειναν στο νησί. Μία ουδέτερη ζώνη, ή ‘πράσινη γραμμή’, φυλασσόμενη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίζει τις δύο πλευρές», γράφει.

Τα πλέον σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνουν περιστατικά διαφθοράς, τα οποία, όπως επισημαίνεται, διερεύνησαν οι αρχές. Προστίθεται ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει διώξει αξιωματούχους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι δεν υπήρξαν αναφορές ατιμωρησίας κατά τη διάρκεια του έτους. Γίνεται επίσης αναφορά στη διερεύνηση περιστατικών κοινωνικής βίας σε βάρος μελών μειονοτικών εθνοτικών και εθνικών ομάδων. Για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στην έκθεση καταγράφεται η επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους και τους Μαρωνίτες. Αναφέρονται παράλληλα ζητήματα διαφθοράς, ευνοιοκρατίας στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, καθώς και μεταφοράς προσώπων για εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία. Επίσης, γίνεται αναφορά για ατιμωρησία σε πρακτικές διαφθοράς με εμπλοκή αξιωματούχων. Τέλος, υπάρχουν αναφορές για διακρίσεις εναντίον μελών της μικρής κουρδικής μειονότητας και περιστατικά φυλετικών διακρίσεων σε βάρος Αφρικανών φοιτητών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση