Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

"Παράθυρο" για διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για χήρες - χήρους

Share it:

Παράθυρο 2ετους επιδότησης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για χήρες – χήρους που δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου και μεταπηδούν από την ανεργία σε μισθωτή δουλειά ή σε ελεύθερο επάγγελμα ανοίγει ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Η ΚΥΑ οριστικοποιεί την σχετική διάταξη του νόμου 4387 του 2016, η οποία ορίζει πως εφόσον εντός πέντε ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης χηρείας, ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για δύο χρόνια.

Με μεταβατική διάταξη καλύπτονται αναδρομικά ως δυνητικοί δικαιούχοι και οι 12.000 που έχουν ήδη καταστεί τα τελευταία δυο χρόνια συνταξιούχοι χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου. Εφόσον μετά τον θάνατο ήταν άνεργοι αλλά αργότερα βρήκαν δουλειά, μπορούν τώρα να λάβουν πίσω αναδρομικά το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλλει όλο το επίμαχο διάστημα.

Μόνη προϋπόθεση είναι να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών, δηλαδή μέχρι 19 Ιουλίου 2018. Την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες αν η χήρα / ο χήρος εργάζεται με μισθωτή απασχόληση ή οι ίδιοι οι ωφελούμενοι αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Προσοχή, εξαιρούνται οι αγρότες και οι αγρότισσες.

Δηλαδή οι χήρες/χήροι που απασχολούνται μετά τον επίμαχο θάνατο στον αγροτικό τομέα δεν λαμβάνουν επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Η διαδικασία αναδρομικής επιστροφής των εισφορών που έχουν καταβληθεί από χήρες / χήρους που ήδη συνταξιοδοτούνται και εργάζονται γίνεται με συγκεκριμένα βήματα :

συμψηφισμός με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους. Στους μισθωτούς άμεσα, στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ετήσια εκκαθάριση των εισφορών.

Ωφελούμενοι της χθεσινής ΚΥΑ είναι οι επιζώντες ή / και διαζευγμένοι σύζυγοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (θάνατος μετά τις 13/5/2016), εφόσον εντός πέντε ημερολογιακών ετών είναι άνεργοι και αναλάβουν μισθωτή εργασία ή ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Εξαιρούνται όσοι ασφαλίζονται ως αγρότες. Άνεργοι θεωρούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, στους Λογαριασμούς Ανεργίας του πρώην ΕΤΑΠ MME ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.). Η ανεργία πρέπει να συντρέχει κατά την προηγούμενη ημέρα της έναρξης εργασίας. Προσοχή, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου ανεργίας. Η επιδότηση “κλειδώνει” με αίτηση στον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της εργασίας. Αν η αίτηση υποβληθεί στο 3μηνο, οι εισφορές καταβάλλονται αναδρομικά από την ημερομηνία πρόσληψης. Αν υποβληθεί εκπρόθεσμα, η επιδότηση “τρέχει” από την υποβολή της αίτησης. Μέχρι να εγκριθεί η αίτηση, ο ωφελούμενος καταβάλλει τις εισφορές και ακολούθως αυτές του επιστρέφονται αναδρομικά. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, μετά την πάροδο της 3ετίας από την απονομή της σύνταξης, εφόσον ο επιζών εργάζεται η αυτοαπασχολείται μειώνεται η σύνταξή του κατά 50%.

Το Δημόσιο υποχρεούται να καλύψει το 100% των εισφορών. Το μη μισθολογικό κόστος στο βασικό πακέτο κάλυψης των μισθωτών είναι 41,06% (20% ΕΦΚΑ - 7,10% ΕΟΠΥΥ – 7% ΕΤΕΑΕΠ – 6,96% ΟΑΕΔ) του μισθού τους σε εργοδοτικές (25,06%) και εργατικές (16%) εισφορές. Για τον ελεύθερο επαγγελματία ανέρχεται στο 26,95% συν 10€ για ΟΑΕΔ. Το Δημόσιο υποχρεούται να τις επιδοτεί για δυο χρόνια. Η επιδότηση δεν διακόπτεται πριν την 2ετία, ακόμη κι αν ο ωφελούμενος αλλάξει εργοδότη ή προχωρήσει σε έναρξη νέας δραστηριότητας, αρκεί αυτό να συμβαίνει εντός της 5ετίας από την καταβολή της σύνταξης. Η επιδότηση συνεχίζεται ακόμη κι αν ο επιζών δικαιωθεί δική του σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας, ακόμη κι αν χάσει το δικαίωμα της σύνταξης χηρείας, επειδή π.χ. παρήλθε η 3ετία και δεν εμπίπτει στο όριο ηλικίας.

Πηγή: enikonomia.gr

Share it:
Reactions:

Οικονομία

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!

ΔΕΙΤΕ το βίντεο-γροθιά στη συνείδησή μας! ΠΑΙΔΙΑ χωρίς τετράδια, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα...

Μάρω Μπουρδάκου   ΣΚΗΝΕΣ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ...ΣΚΗΝΕΣ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ... ΟΥΓΚΑΝΤΑ..., ένα σχολείο ..600 παι...