GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν έχει πάρει καμία οριστική απόφαση για τη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για να συζητήσει την κατά...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητήσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ μετά τη φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα.

«Δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνεδρίαση, διευκρινίζοντας ότι ο Τραμπ συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εταίρους του.

Το βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της Μέι.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι έχει «αποδείξεις» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα, αν και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Θα ληφθούν σύντομα», είχε δηλώσει ο Τραμπ από την Λευκό Οίκο λίγο πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις κατήγγειλε «την απλώς αδικαιολόγητη» χρήση χημικών όπλων.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του συριακού στρατού σε απάντησε σε μια άλλη φερόμενη χημική επίθεση, οι Δυτικοί απειλούν τώρα να πλήξουν τη Δαμασκό, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση στη Ντούμα.

Η Ρωσία, που παραμένει σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε από τη Δύση «να σκεφτεί σοβαρά» τις επιπτώσεις των πράξεών της, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί «κλιμάκωση».

Εξάλλου χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πολέμου».

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Νεμπένζια απάντησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα».

Το θέμα της χθεσινής διάσκεψης ήταν «η επιθετική πολιτική κάποιων μελών του Συμβουλίου», επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής.

«Οι απειλές αποτελούν παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι μια δυτική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «πολύ επικίνδυνη διότι οι στρατιώτες μας είναι εκεί».

Μάλιστα εξήγησε ότι η Ρωσία ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Συρία σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο χθες ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) να «αποφύγουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου» στη Συρία, καταγγέλλοντας «το τρέχον αδιέξοδο» και «την ανικανότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κανείς δεν έδωσε το δικαίωμα στους Δυτικούς ηγέτες να παίζουν τον ρόλο των αστυνομικών του κόσμου, των ερευνητών, των εισαγγελέων, των δικαστών και των δήμιων», κατήγγειλε από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «προφανές» πως η Δαμασκός διαθέτει ακόμη χημικό οπλοστάσιο, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονές του βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Συρία και θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο να εργάζονται εκεί.

Η Σουηδία έθεσε χθες στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα προσχέδιο ψηφίσματος που αφορά την αποστολή στη Συρία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση