GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του ΟΕΚ για τη ρύθμιση των δανείων

Στις 16 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, όπου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ γι...

Στις 16 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, όπου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ για την ρύθμιση των δανείων τους. Η ψηφιακή πλατφόρμα, θα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Εκεί θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο νέο ευνοϊκό καθεστώς μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι οφειλέτες του τ. ΟΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική υπουργική απόφαση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για 81.715 οφειλέτες : διαγραφές βασικού ποσού οφειλών, τόκων και προσαυξήσεων, γενναίες εκπτώσεις και επιμήκυνση για μια 10ετία του χρόνου αποπληρωμής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του ΟΕΚ και όχι όσους είχαν δανειστεί από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου. Αναλυτικά προβλέπεται :

Διαγραφή υπολοίπου οφειλής για όσους έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ (άληκτο κεφάλαιο, ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο και τόκοι υπερημερίας) και για όσους έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου. Περί τους 47.000 δανειολήπτες αποπληρώνουν έτσι πλήρως την οφειλή τους.

Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών και επιπρόσθετη έκπτωση 10% για ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, χήροι/χήρες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

Επιπρόσθετη έκπτωση 20% για τους πολύτεκνους μετά τη μείωση του 15%.

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη (μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση).

Προβλέπονται επίσης ειδικά μέτρα για άνεργους και ευρισκόμενους σε αδυναμία πληρωμής : μπορούν με αίτησή τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη. Ισχύουν επίσης μέτρα γρήγορης αποπληρωμής : Όσοι καταβάλουν το 60% του τελικού ποσού εντός 5 ετών δικαιούνται μείωσης 40%, δηλαδή θα έχουν εξοφλήσει, ενώ όσοι καταβάλλουν το 80% εντός 8 ετών θα έχουν επίσης εξοφλήσει. Ο δικαιούχος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής. Ισχύει επίσης ρύθμιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου. Δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και χρέος έως 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλλουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις (μηνιαία δόση έως 208,3 ευρώ). Για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και χρέος μεγαλύτερο των 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλουν το 10% του εισοδήματος σε 12 δόσεις (μηνιαία δόση έως 291,6 ευρώ).

Το 70,3% των δανειοληπτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ διευκρίνισε χθες ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Μάριος Μουζάλας σε εκδήλωση στη Λάρισα για την ρύθμιση. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατηγορία όσων πήραν δάνεια από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου, λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν αναλυτικά τα στοιχεία τους σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση