GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Financial Times: Φόβοι ότι η Ιταλία οδεύει προς μια «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ»

Μήπως η Ιταλία οδεύει προς μία «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ» - μία ταυτόχρονη κρίση χρέους, τραπεζών και νομισματική, σαν κι αυτή που κόντεψε να πετάξε...

Μήπως η Ιταλία οδεύει προς μία «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ» - μία ταυτόχρονη κρίση χρέους, τραπεζών και νομισματική, σαν κι αυτή που κόντεψε να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη το 2015;
Αυτό ήταν το ερώτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες του οικονομικού φόρουμ του Κλαμπ Αμπροζέτι που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο στη λίμνη Κόμο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, αρκετοί συμμετέχοντες ένιωσαν άβολα με τους παραλληλισμούς που γεννούν οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας, με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.
Ο λόγος είναι ότι η απόρριψη της δημοσιονομικής και οικονομικής ορθοδοξίας της ζώνης του ευρω που χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει αντιστοιχίες προς την ευρωσκεπτικιστική ρητορική και τις πολιτικές προτάσεις τόσο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων όσο και της Λέγκας.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία θα παραμείνει ασαφές για εβδομάδες. Ασαφές είναι το πότε θα διαμορφωθεί η επόμενη κυβέρνηση και για πόσο καιρό θα κατέχει το αξίωμα. Αλλά το σενάριο που θεωρείται το λιγότερο επιθυμητό από την άποψη άλλων κυβερνήσεων και χρηματοπιστωτικών αγορών της ευρωζώνης είναι ένας συνασπισμός με το Κίνημα των Πέντε Αστεριών - είναι πιο πιθανό σήμερα από ό, τι πριν από τις εκλογές. Κάποιοι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αναλάβει μια προσωρινή κυβέρνηση, με σκοπό την αναδιατύπωση του εκλογικού νόμου της Ιταλίας και τη διεξαγωγή νέας εθνικής ψηφοφορίας στις αρχές του 2019.
Οι οικονομικές συνθήκες στην Ιταλία σήμερα είναι πιο ευνοϊκές από εκείνες στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τους Financial Times. Η οικονομία αναπτύσσεται. Η χώρα πραγματοποιεί πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο. Το προφίλ χρέους της Ιταλίας είναι σταθερό: οι μέσες διάρκειες είναι περίπου επτά έτη. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι απλοί. Το παλιό, φιλοευρωπαϊκό σύστημα της Ιταλίας "σπάει". Εάν βρίσκονται στην εξουσία, ένας συνασπισμός με το Κίνημα των Πέντε Αστεριών, ενδέχεται να αντιστρέψουν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα ακριβώς όπως η ΕΚΤ λύει τα υποστηρικτικά της μέτρα. Σε εκείνο το σημείο, ίσως στα τέλη του 2019 ή το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ευρωζώνη μπορεί να εκτιμήσει την αλήθεια της παλιάς παροιμιάς ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ήρεμες... μέχρι να μην είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση