GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ: Κάθε 1% ανάπτυξης σημαίνει πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής, Νίκος Βέττας, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. "Η τριμ...

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής, Νίκος Βέττας, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Η τριμηνιαία έκθεση σπάει σε τρία κομμάτια το πως πηγαίνει το ΑΕΠ για την τρέχουσα χρονιά, τα οποία όλα μαζί βγάζουν έναν ρυθμό ανάπτυξης λίγο περισσότερο από τον περσινό. Πέρσι ήταν κοντά στο 1,4%, φέτος 2%. Στις εισαγωγές- εξαγωγές τα νέα δεν είναι όσο καλά θα θέλαμε, οι εξαγωγές μας αυξάνονται μεν, αλλά οι εισαγωγές μας λίγο πιο γρήγορα. Αυτό έχει να κάνει με το ότι η οικονομάι δεν έστριψε προς τη σωστή κατεύθυνση όσο θα θέλαμε τα τελευταία χρόνια, μένει δουλειά να γίνει. Το δεύτερο κομμάτι είναι η κατανάλωση, κυρίως λόγω της φορολόγησης δεν μπορεί να ανέβει πολύ, αναμένουμε μια μικρή αύξηση, καθώς πέφτει λίγο η ανεργία. Το τρίτο κομμάτι είναι οι επενδύσεις που είναι το ενδιαφέρον και κρίσιμο κομμάτι για την οικονομία. Εκεί υπάρχει αύξηση, που ποσοστιαία είναι σημαντική, ίσως και 15%, αλλά επειδή ξεκινάμε από μια χαμηλή βάση. Αν αυτό το 15% μπορεί να τρέξει περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αυτό θα είναι το κλειδί, ώστε όλοι να έχουμε περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας" είπε ο κ. Βέττας για την έκθεση του ΙΟΒΕ.
"Κάθε 1% ανάπτυξης σημαίνει πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας" συμπλήρωσε.
"Θα έπρεπε να είχαμε μια μεγαλύτερη αίσθηση της ανάγκης να τρέξουμε πιό γρήγορα. Η ιδέα "δεν πειράζει ας μην έρθει η ανάπτυξη το 2018, μπορεί να έρθει το 2020 ή το 2022" σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά δεν θα έχουν δουλειά, ότι θα πιέζονται με τα δάνεια, πολλά παιδιά δεν θα γυρίσουν από το εξωτερικό, χωρίς να το γυρίσουμε στο μελόδραμα, ουσιαστικά δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Είχαμε μια "πολυτέλεια" να χάνουμε χρόνο όσο ήμασταν μέσα στα προγράμματα προσαρμογής, στα μνημόνια. Όσο κι αν αυτά είναι για κάποιους ο διάβολος προσωποποιημένος, ήταν μέρος της αντίδρασης σε αυτό που τα προκάλεσε, τα μνημόνια έπρεπε να είχαν τελειώσει το 13-14 κανονικά. Εμείς το τραβήξαμε περισσότερο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια πιά να χάνουμε χρόνο ακόμα περισσότερο" τόνισε.
"Από την αρχή των προγραμμάτων δεν υπήρχε αρκετή σαφήνεια και ειλικρίνεια ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους για το που θέλουμε να πάμε. Πάντα πετούσαμε το φταίξιμο στους έξω" ανέφερε ο κ. Βέττας.
"Καθαρή έξοδος κατά μία έννοια δεν υπάρχει, αυτό που πρέπει να δούμε είναι σε ποιον βαθμό η χώρα θα πορευτεί σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης. Αν με καθαρή έξοδο εννοούμε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, ναι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και η κυβέρνηση πρέπει να το πιστωθεί, ότι το ολοκληρώνει το πρόγραμμα. Αν με καθαρή έξοδο εννοούμε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εποπτεία, αυτό δεν ισχύει" κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση