GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λήψη μέτρων για τη στήριξη της τουρκικής λίρας - Κατρακύλησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το οικονομικό επιτελείο του θα λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον πληθωρισμό και να σ...

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το οικονομικό επιτελείο του θα λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον πληθωρισμό και να σταματήσουν τη διολίσθηση τηςλίρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, μετά το νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε το νόμισμα της χώρας.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, καθώς η λίρα συνέχιζε να πέφτει, εν μέσω φόβων για τον υψηλό πληθωρισμό, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μία σειρά προεκλογικών υποσχέσεων για δαπάνες.

Η ανακοίνωση της σύσκεψης οδήγησε σε μία ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος στις 4,29 λίρες ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση και να ανακοινώσει μία νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της μετά από αυτή κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), στην οποία είχε προχωρήσει πριν από μερικές εβδομάδες.

Μετά τη συνεδρίαση, που διήρκεσε 2,5 ώρες, ανακοίνωση της προεδρίας ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση των πιέσεων στα επιτόκια και τη συναλλαγματική ισοτιμία και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Δεν εξειδίκευσε, όμως, ποια θα είναι τα μέτρα.

«Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», αναφέρει η ανακοίνωση. Σε μία άλλη αποστροφή, που είναι απίθανο να καταλαγιάσει τους φόβους υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας, η ανακοίνωση απέδωσε την επιτυχία της Τουρκίας σε φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές, προσθέτοντας: «Στην επόμενη περίοδο, η χώρα μας θα συνεχίσει στην πορεία πολιτικών με βάση την ανάπτυξη».

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση