GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ανταγωνισμός της Ρωσίας προκαλεί την ανασύσταση του Δεύτερου Αμερικανικού Στόλου

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να ανασυστήσει τον Δεύτερο Στόλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την περιοχή του βόρειου Ατλαν...

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να ανασυστήσει τον Δεύτερο Στόλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, σχεδόν επτά χρόνια μετά τη διάλυσή του, καθώς το Πεντάγωνο θέτει ξανά στο επίκεντρο του νέου στρατιωτικού του δόγματος την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

«Η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.

Η νέα διοίκηση, με έδρα το Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αρχικά θα διαθέτει 15 άνδρες και σε λίγους μήνες η δύναμή του θα αυξηθεί σε 200 στελέχη, σύμφωνα με αξιωματικούς. Απομένουν ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Δεύτερου Στόλου και ποιοι θα είναι οι πόροι που θα του διατεθούν.

Ο Δεύτερος Στόλος είχε καταργηθεί το 2011 για λόγους εξοικονόμησης κόστους, εν μέσω αλλαγών της οργανωτικής δομής του αμερικανικού ΠΝ.

Έκτοτε όμως η Ρωσία, σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στην Ουάσινγκτον, έγινε πιο επιθετική, ενεπλάκη σε συρράξεις όπως αυτές στην Ουκρανία και στη Συρία, ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον έχουν κλιμακωθεί.

Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για την εθνική άμυνα που προβλέπει ότι η αποτροπή της Ρωσίας και της Κίνας μετατρέπεται σε προτεραιότητα, σηματοδοτώντας τον αναπροσανατολισμό του αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος, έπειτα από μιάμιση δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η έμφαση δινόταν στην αντιμετώπιση τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Το ΠΝ της Ρωσίας έχει εντείνει την παρουσία του και τις περιπολίες του στη Βαλτική, στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική, λένε αξιωματούχοι του

size="2" face="Constantia">NATO, μολονότι το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει τη διοίκηση μιας κοινής, νατοϊκής δύναμης στη ναυτική βάση στο Νόρφολκ των ΗΠΑ. Αφορά μία από τις δύο νέες νατοϊκές διοικήσεις με βασική αποστολή την αποτροπή της Ρωσίας. Η Γερμανία έχει προσφερθεί επίσης να τις φιλοξενήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση