GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης ανοίγει ο Ερντογάν

Εντολή να ανοίξουν και να δοθούν στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα της συνθήκης της Λωζάνης έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αποκα...

Εντολή να ανοίξουν και να δοθούν στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα της συνθήκης της Λωζάνης έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αποκαλύπτει η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στον Υπουργό των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να συγκεντρώσει και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσει όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα και τις επιστολές που αφορούν όχι μόνο στη συνθήκη της Λωζάνης αλλά και στη συνθήκη του Μοντρέ, προκειμένου «να μάθει ο λαός την αλήθεια».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη να συγκεντρώνει τα σχετικά έγγραφα από τα κρατικά αρχεία της Γαλλίας και επίσης να ψηφιοποιεί όλα τα στοιχεία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και δύο χρόνια έχει επιδοθεί σε μία ρητορική αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων την κύρια συνθήκη ίδρυσης του τουρκικού κράτους. Με την ρητορική του αυτή, η οποία αμφισβητεί το κατά πόσο ήταν νίκη της Τουρκίας αυτή η συνθήκη, που περιόρισε κατά πολύ την επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον ίδιο, επιδιώκει να υποσκάψει μία δυναμική που αναπτύσσει τελευταία η αξιωματική αντιπολίτευση και η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ, «πατώντας» και οι δύο τους πάνω σε μία εθνικιστική πολιτική και σε μία κριτική που φτάνει τα όρια της κατηγορίας εναντίον των κυβερνήσεων του Ερντογάν σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα αποδείξει στην κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση ποιοι πραγματικά παρέδωσαν τα νησιά στους Έλληνες.

Με το άνοιγμα των απόρρητων αυτών εγγράφων και την εντολή για δημοσιοποίησή τους, ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα βρει στοιχεία που θα «ενοχοποιούν» το παρελθόν των κεμαλιστών αντιπάλων του. Το γεγονός ότι δίνει την εντολή αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή (δηλ. ενόψει των προεδρικών εκλογών), επιβεβαιώνει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να καταδείξει ως εθνικούς μειοδότες τους ίδιους τους «εθνικόφρονες» αντιπάλους του και έτσι να κερδίσει την υποστήριξη των υπερ-εθνικιστών ψηφοφόρων.

Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση