GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ! ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ (από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο...

Με δύο αποφάσεις του σήμερα, καταδικαστικές για Ρουμανία και Λιθουανία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, επανέφερε...

Με δύο αποφάσεις του σήμερα, καταδικαστικές για Ρουμανία και Λιθουανία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, επανέφερε στο προσκήνιο, την εγκληματική δράση της CIA, εντός ευρωπαϊκού εδάφους, με τις παράνομες πτήσεις αεροσκαφών της, τις παράνομες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, την μεταφορά τους σε μυστικά κέντρα κράτησης στην Ευρώπη και τον εγκλεισμό τους, εντέλει, στο Γκουαντάναμο.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του το ΕΔΑΔ, για τις υποθέσεις Abu Zubaydah κατά Λιθουανίας και Al Nashiri κατά Ρουμανίας, διαπίστωσε πολλές παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  και ιδίως παραβίαση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, λόγω της συμμετοχής των εναγόμενων κρατών στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA.

Καταδίκασε την Ρουμανία διότι φιλοξένησε, στο έδαφος της, μυστικό κέντρο κράτησης της CIA από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Νοέμβριο του 2005 και την Λιθουανία διότι έπραξε το ίδιο, από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάρτιο του 2006.

Οι δύο προσφεύγοντες κρατήθηκαν σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις, εν γνώσει των εθνικών αρχών ότι βασανίζονταν και μεταχειρίζονταν αντίθετα με τα προβλεπόμενα από την Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ρουμανία και Λιθουανία, επέτρεψαν εξάλλου στην CIA, να τους μεταφέρει μυστικά σε άλλους χώρους κράτησης εντός της Ευρώπης, εκθέτοντας τους έτσι σε περαιτέρω κακομεταχείριση.

Όπως αναφέρει στην απόφαση του το ΕΔΑΔ, και οι δύο προσφεύγοντες είναι ακόμη έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο των ΗΠΑ, για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.

Στις αποφάσεις του σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι-και στις δύο υποθέσεις- υπήρξαν:
-παραβιάσεις του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
- παραβιάσεις του άρθρου 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), - άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής), και -
-Παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με τα άρθρα 3, 5 και 8,
-Παραβιάσεις του Άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος) και άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 (κατάργηση της θανατικής ποινής).

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση