GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντομπρόβσκις: Ζήτημα μηνών τα μέτρα για το χρέος

«Ζήτημα μηνών» είναι η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτρο...

«Ζήτημα μηνών» είναι η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του Politico στις Βρυξέλλες. 

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι αυτή δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου.

Όπως είπε ο Ντομπρόβσκις, αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.

«Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές», σημείωσε.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το έχει αποδείξει, μέχρι τώρα, με τις προσπάθειες που έχει κάνει για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και για να ανακάμψει την οικονομία της.

Όταν ρωτήθηκε πότε θα αποφασιστεί το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ζήτημα μηνών. Τον Μάιο-Ιούνιο, αφού η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επεσήμανε ότι το Ταμείο είναι μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που προϋποθέτει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση. «Νομίζω πως είναι σαφές ότι το ΔΝΤ δεν συμβάλλει μέχρι τώρα με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Β. Ντομπρόβσκις, παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, κάνοντας τεχνική ανάλυση και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να συμμετάσχει υπό αυτήν τη μορφή.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε μία συντονισμένη προσέγγιση, σε μία συντονισμένη ανακοίνωση, γιατί φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στις αγορές" υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όπως είπε, χρειάζεται πειθαρχία και σύνεση από όλες τις πλευρές. Τόσο από την πλευρά των θεσμών, όσο και από την πλευρά των ελληνικών Αρχών, που πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα.

Τέλος, ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει πρόθεση να το κάνει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που εξετάζεται είναι πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός μεταμνημονιακής εποπτείας. Γνωρίζουμε, είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με αυτές τις παραμέτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση