GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για τις συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές και για την επόμενη μέρα από τα μνημόνια συζητά η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Του Φοίβου Κλαυδιανού Η συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυριαρχεί στην ΚΕ του κόμματος που συνε...

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Η συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυριαρχεί στην ΚΕ του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα στο Caravel.

Βασική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση όσο γίνεται πιο πλατιών προοδευτικών, ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, ιδίως με τον όμορο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, η στόχευση αυτή υπογραμμίζεται εμφατικά από την παραδοχή των στελεχών της Κουμουνδούρου ότι στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να οργανωθούν οι συμμαχίες του κόμματος, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2014 και να αποφευχθεί ο απομονωτισμός της «καθαρότητας, χωρίς φυσικά να γίνονται εκπτώσεις από αρχές του κόμματος.

Με αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι συμφωνούν όλες οι πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν χρωματισμοί στο πόσο αυστηρά πρέπει να είναι κριτήρια για την επιλογή συνεργασιών με προσωπικότητες και αυτοδιοικητικά σχήματα της Κεντροαριστεράς. Εξάλλου, με την απλή αναλογική, που έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι συνεργασίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάδειξη πλειοψηφιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι βοηθήσουν πάρα πολύ οι πολιτικές συγκλίσεις που έχουν συντελεστεί ήδη κατά τα αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το φλέρτ με τον χώρο της Κεντροαριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για προσέγγιση με τον χώρο αυτό και την καλλιέργεια θετικού κλίματος στη βάση και στις τοπικές κοινωνίες για τον λεγόμενο προοδευτικό πόλο.

Νυν υπέρ πάντων... οι συντάξεις

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για το σχέδιο του κόμματος σε σχέση με τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο πάντως θα συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή η οποία αναμένεται να δώσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές τόσο για τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης όσο και για το προεκλογικό πρόγραμμα.

Βασικότατο στοιχείο προβληματισμού κάθε απλούς μέλους ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, οι οποίες θεωρείται ότι θα κρίνουν εν πολλοίς την επιτυχία ή μη της κυβερνητικής περιπέτειας της Αριστεράς. Με αυτό το δεδομένο, ισχύει με απόλυτο τρόπο η απόφαση να γίνει διαπραγμάτευση για την ακύρωση τους το φθινόπωρο, παρά τα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση