GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι ανειλημμένη υποχρέωση των εταίρων μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την θετι...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την θετική πορεία της χώρας μας και τις σχέσεις με την Ιταλία, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να μεταβεί στην Φλωρεντία, όπου την Παρασκευή θα πάρει μέρος στην ετήσια συνάντηση για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία και οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της ιταλικής αυτής πόλης.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σκληρός πυρήνας της, η Ευρωζώνη, πρέπει να πάρουν, το συντομότερο δυνατό, τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν δύο, κυρίως, προκλήσεις. Πρώτον, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, για να θωρακισθεί η κοινωνική συνοχή και να καταπολεμηθούν τα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη, απειλώντας το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα με διάλυση. Δεύτερον, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη επιδρά δραματικά στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, με απτό παράδειγμα την Ιταλία. Ως προς την πρώτη πρόκληση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αυστηρή και αδιέξοδη λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή και πρέπει να περισταλεί δραστικά. Αναθεωρώντας και τις πολιτικές που στηρίζονται στην αποθέωση των πλεονασμάτων και στην δαιμονοποίηση του ελλείμματος" σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές πως όλα αυτά προϋποθέτουν "ότι δεν επανερχόμαστε σε πρακτικές αλόγιστης σπατάλης, αλλά επιχειρούμε να φτάσουμε σε μια πολιτική των περιορισμένων και ελεγχόμενων ελλειμμάτων, αποκλειστικώς για την τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης, όπως κάνουν π.χ. οι ΗΠΑ". "Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξοπλισθεί με τ' ανάλογα μέσα που έχει κάθε πραγματική Κεντρική Τράπεζα, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του χρέους. Στα μέσα αυτά περιλαμβάνεται, δίχως αμφιβολία, και μια μορφή ευρωομολόγου".

Σε ό,τι αφορά την αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: "Ήδη στο παρελθόν, στην διάλεξή μου προς το LSE, είχα τεκμηριώσει ότι η αρχή της Αλληλεγγύης αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου, στο πλαίσιο τόσο του πρωτογενούς όσο και του παράγωγου ευρωπαϊκού δικαίου. Η Αλληλεγγύη συνιστά θεμελιώδη γενική αρχή της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης και απαντάται ρητώς σχεδόν σε όλους τους τομείς της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σαφείς αναφορές, σε πάνω από 15 άρθρα".

Σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνουν, όλα αυτά, από πρακτικής απόψεως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε: "Σημαίνει ότι όποιο κράτος-μέλος παραβιάζει την αρχή της Αλληλεγγύης, πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις. Ενώ στον οικονομικό τομέα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εποπτεύουν αυστηρά τα κράτη-μέλη ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με ορισμένους από τους άλλους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μείζον μεταναστευτικό και, κυρίως, προσφυγικό ζήτημα, όπου, δυστυχώς, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέχονται ορισμένα κράτη-μέλη να παραβιάζουν απροκαλύπτως την αρχή της Αλληλεγγύης, δίχως κυρώσεις. Τούτο τραυματίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη όσο και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, βασικός πυλώνας του οποίου είναι ο Ανθρωπισμός".

Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικό είναι, σήμερα, να προσβλέπει κανείς σε μια νέα πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία να μπορέσει να εξασφαλίσει την στήριξη των πολιτών", ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: "Την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οφείλουμε να την δούμε και ως αναγκαία και ως ρεαλιστική, διότι αν συμβεί το αντίθετο, η Ευρώπη κινδυνεύει με οπισθοδρόμηση - ή, ακόμη, και με ουσιαστική αποδόμηση - μπροστά στους πολλαπλούς κινδύνους των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων. Όσοι αρκούνται στην σημερινή κατάσταση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος κάνουν μεγάλο λάθος. Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είναι σαν ένας συρμός: αν μείνει στάσιμος στην ανηφόρα, το βάρος των βαγονιών θα σύρει πίσω τον συρμό, σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κατήφορο, δίχως ορατό τέρμα".

Σχετικά, δε, με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: "Οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με την εμπειρία τους - πικρή, πολλές φορές, είναι η αλήθεια ιδίως για τους οικονομικώς ασθενέστερους - αλλά και με το εφόδιο της αυθεντικής ευρωπαϊκής τους συνείδησης, καθώς και την έμπρακτη συμβολή τους, μπορούν να προσφέρουν σε συνεργασία με το Γαλλογερμανικό δίπολο. Ιδίως τώρα που έρχεται η ώρα του επαναπροσδιορισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών. Άλλωστε, αρκετές απόψεις του Γάλλου Προέδρου κ.Μακρόν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. H Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση είναι ζήτημα στενής συνεργασίας όλων των κρατών-μελών που συμμερίζονται το Ευρωπαϊκό Όραμα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Δεν είναι το μέγεθος των χωρών, αλλά η πίστη και η αφοσίωση των κρατών-μελών σε αυτή την διαδικασία που πρέπει να μετράει περισσότερο".

Με αναφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο και το μέλλον της χώρας, ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι "η Ελλάδα, με την συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτικών της Δυνάμεων είναι ενωμένη στην ευόδωση της ευρωπαϊκής της πορείας και αποστολής, βλέπει πλέον με ρεαλιστική αισιοδοξία το μέλλον της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι "τούτο έχει επιτευχθεί με τεράστιες θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού. Οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν τα λάθη που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν και έχουν αποφασίσει, οριστικά και αμετάκλητα, να μην τα επαναλάβουμε".

Στην συνέντευξή του κατέστησε σαφές ότι "καθένας σήμερα γνωρίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού οφείλονται και σε λάθη εκείνων που σχεδίασαν και επόπτευσαν την εφαρμογή των διαδοχικών μνημονίων από το 2010 και επέκεινα". Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, "για να διορθώσουν αυτά τα λάθη, οφείλουν να στηρίξουν εμπράκτως την Ελλάδα - πάντα βέβαια με τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου - στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε και πάλι ανοικτά υπέρ της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας, δηλώνοντας : "Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι ανειλημμένη υποχρέωση των εταίρων μας έναντι της Ελλάδας, ήδη από το 2012. Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Καιρός να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας, δοθέντος ότι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης είναι και η αρχή «pacta sunt servanda".

Μιλώντας, τέλος, για τις σχέσεις κύριας σημασίας της χώρας μας με την Ιταλία και τον Πρόεδρό της, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: "Η Ελλάδα, από τότε που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπορεύεται αρμονικά με την Ιταλία στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται με συνέπεια και η στενή και ειλικρινής φιλία μου με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Mαταρέλα. H Ελλάδα, αναγνωρίζει τον κορυφαίο ρόλο που η Ιταλία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει, συμπληρώνοντας αλλά και τονώνοντας ουσιωδώς το γαλλογερμανικό δίπολο".

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση