GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η παύση του Ψωμιάδη από τη θέση του περιφερειάρχη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειά...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε με την από 2.1.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως είναι γνωστό, από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης το 2009 ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος. Η εφετειακή απόφαση έγινε αμετάκλητη με την υπ’ αριθμ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι ο κ. Ψωμιάδης καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα των 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

Ο κ. Ψωμιάδης προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω απόφαση του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 965/2018 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου) απέρριψε σήμερα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη, κρίνοντας ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του γγ είναι συνταγματική και νόμιμη.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι ο γγ εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφασή του καθώς ο κ. Ψωμιάδης ωφέλησε παράνομα τον πρατηριούχο και έβλαψε εξίσου παράνομα τα οικονομικά συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ενώ από την ποινική απόφαση προκύπτει αυτοθρόως τόσο η οικονομική βλάβη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όσο και η αντίστοιχη βλάβη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη απόφαση του γγ δεν παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα της προηγουμένης ακροάσεως (άρθρο 20 Συντάγματος), καθώς δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δυσμενών διοικητικών πράξεων οι οποίες εκδίδονται βάσει αντικειμενικών προϋποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση