GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μηνύματα της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων – Τι είπε κοινοτικός αξιωματούχος για τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Λεπτομέρειες σχετικά με τις Συνόδους Κορυφής που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτη...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Λεπτομέρειες σχετικά με τις Συνόδους Κορυφής που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτης, έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Σύνοδος της Τετάρτης (δείπνο εργασίας) εντάσσεται στην ονομαζόμενη "ατζέντα των ηγετών". Όπως είπε, εκεί, τρία θέματα θα συζητηθούν: η ψηφιακή οικονομία, καινοτομία και η επικαιρότητα, δηλαδή οι σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ, το διεθνές εμπόριο και το Ιράν. Για την ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία, οι ηγέτες θα σχεδιάσουν την μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος διέκρινε μεγάλο ενδιαφέρον στο επίπεδο της χθεσινής συνεδρίασης των λεγόμενων Sherpas (εκπρόσωποι αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων). "Δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα αύριο αλλά τον Ιούνιο", διευκρίνισε όμως. "Στόχος είναι η σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καινοτομίας", στο οποίο αναμένεται ότι θα συνεισφέρουν στη συζήτηση Γερμανία, Γαλλία και η Φινλανδία.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της επικαιρότητας, ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να ζητήσει από την ¨Ανγκελα Μέρκελ τον Εμανουέλ Μακρόν και την Τερέζα Μέι να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το Ιράν. "Το μήνυμα των 28 θα είναι ξεκάθαρο, εάν το Ιράν σεβαστεί τη συμφωνία το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι", είπε ο αξιωματούχος. "Η ΕΕ θα παραμείνει μέρος της συμφωνίας, θα προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των χωρών της στο Ιράν", σημείωσε. "Ο Γιούνκερ και η Μογκερίνι θα παρουσιάσουν τις εναλλακτικές επιλογές για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων", συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την προσωρινή εξαίρεση μέχρι τέλος Μαΐου από τους δασμούς του Αλουμινίου και του χάλυβα, ο Τουσκ θέλει να αρθούν όλες οι αμφιβολίες για την κοινή στρατηγική των 28 κρατών μελών, ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο της Πέμπτης για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε ότι "έχουμε κάνει καλή προετοιμασία". "Θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που γίνεται μια τέτοια συνάντηση μετά από εκείνη της Θεσσαλονίκης", είπε και συμπλήρωσε ότι οι συναντήσεις με τους έξι θα συνεχιστούν το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα της Συνόδου, ο αξιωματούχος σημείωσε: "το πρώτο μήνυμα είναι η επιβεβαίωση της ενταξιακής προοπτικής αυτών των χωρών κάτι που θα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πέμπτης". "Η προοπτική είναι μια πολιτική δήλωση θέλουμε ότι να πάμε πιο μακριά, ο απώτερος στόχος είναι η διεύρυνση", τόνισε. "Θα έχουμε τον Ιούνιο τις εισηγήσεις για διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια", είπε.

"Θα συζητήσουμε επίσης τη διασύνδεση των υποδομών και των κοινωνιών των χωρών της περιοχής", συμπλήρωσε.

"Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια ελπίδα για τις χώρες της περιοχής, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος", είπε.

"Υπάρχει μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ έχουμε τέτοια παραδείγματα επιτυχίας, αλλά έχουμε και τριβές εντός της Βοσνίας, έχουμε τριβές μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας", διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει στους ηγέτες ένα "λογικό χρονοδιάγραμμα" και τόνισε ότι "δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά μην ενδίδουμε σε πανικό". "Σε αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία των 28", δήλωσε.

Σε σχέση με το Κόσοβο πέντε χώρες δεν το αναγνωρίζουν, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Μόνο ο Ραχόι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο λόγου του Κοσόβου. Το κείμενο της δήλωσης υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει τη δήλωση της Θεσσαλονίκης. Καταφέραμε παρά το πρόβλημα αυτό να καταλήξουμε σε μια δήλωση των «28» όπου αναφέρεται στις χώρες εταίρους. Δεν είχε κανένα νόημα μια δήλωση των «23» βρήκαμε μια φόρμουλα που την αποδέχθηκαν όλες οι χώρες και αυτό είναι το ζητούμενο.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο αξιωματούχος ανέφερε: Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου. Ο Τουσκ θα μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Τρίτη το μεσημέρι. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε οι συζητήσεις προχωρούν δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ευτυχή κατάληξη, δηλαδή συμφωνία ούτε αναμένουμε μια τέτοια εξέλιξη αυτή τη βδομάδα, υπάρχει όμως πρόοδος. Πρέπει να βρεθεί τώρα μια λύση στο ονοματολογικό που θα είναι κοινά αποδεκτή αλλά και προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν την Πέμπτη και είμαστε αισιόδοξοι. Για να υπάρξει μια θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο πρέπει να βρεθεί μια λύση στο όνομα, γιατί διαφορετικά θα έχει επίπτωση στους «28».

Για το ζήτημα της ένταξης Αλβανίας-ΠΓΔΜ ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε: Ο Τουσκ είδε τον Ράμα και η Αλβανία έχει συζητήσεις με χώρες Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία κυρίως για το οργανωμένο έγκλημα. Η ευρωπαϊκή προοπτική για την περιοχή επιβεβαιώνεται και αυτό είναι στρατηγική επιλογή. Σε αυτό το στάδιο τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στην Κομισιόν σε σχέση με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, αυτό που μετράει είναι η αποφασιστικότητα και η υπομονή των υποψηφίων χωρών. Πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα, μιλάω για συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι για την προοπτική όπου έχει όλοι συμφωνούν.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση