GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο ΣτΕ το θέμα του ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Της Άννας Κανδύλη Χωρίς την παρουσία του Τούρκου πιλότου, που βρίσκεται κάτω από ισχυρή φρούρηση, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια...

Της Άννας Κανδύλη

Χωρίς την παρουσία του Τούρκου πιλότου, που βρίσκεται κάτω από ισχυρή φρούρηση, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητά να μην του παρασχεθεί άσυλο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι συνήγοροί του καθώς και οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, του οποίου η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο» και για τους άλλους 7 Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Στη δίκη παρενέβη και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς.

Τα επιχειρήματα

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου που του έδωσε η αρμόδια επιτροπή.

Όπως υποστήριξαν η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

"Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου" τόνισε ένας εκ των νομικών εκπρόσωπων του Δημοσίου, προσθέτοντας ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν, τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και πως "δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες".

Από την πλευρά των συνηγόρων του Τούρκου, ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι "η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου".

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που αποδίδει η γείτονα στους 8 ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί μη έκδοσής τους από τον Άρειο Πάγο επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

"Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες και δολοφόνους" τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω";

Απευθυνόμενος στους δικαστές κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του, ο κ. Αλιβιζάτος είπε "περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα".

Η απόφαση του Δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου η μη στον Τούρκο πιλότο αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση