GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη: «Να με εμπιστευθούν ξανά οι συνάδελφοί μου»

Της Αννας Κανδύλη Καταλλαγή των εντάσεων, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των άλλων λειτουργιών και ενασχόληση με...

Της Αννας Κανδύλη

Καταλλαγή των εντάσεων, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των άλλων λειτουργιών και ενασχόληση με τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης υπόσχεται η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, εφόσον την εμπιστευτούν οι συνάδελφοί της με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές της Ενωσης Δικαστών – Εισαγγελέων, που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Μαΐου.
Μιλώντας στη Realnews η Μ. Στενιώτη, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης και στο παρελθόν, σημειώνει ότι το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ των θεσμών, που είναι εμφανές τους τελευταίους μήνες, δεν ωφελεί κανέναν, αντίθετα πλήττει το κράτος δικαίου και την ίδια τη δημοκρατία.
- Γιατί ζητάτε την ψήφο των συναδέλφων σας;
Επί πολλά έτη οι συνάδελφοί μου με τιμούν με την ψήφο τους και μου δίνουν την εντολή να τους εκπροσωπώ. Στις επικείμενες αρχαιρεσίες της 13ης και της 20ής Μαΐου της Ένωσής μας, θέτω εκ νέου στην κρίση τους την υποψηφιότητά μου ως προέδρου, συνεργαζόμενη με επτά συναδέλφους, την Ελένη Ασημακοπούλου, εφέτη Θεσσαλονίκης, τον Κωνσταντίνονο Βουλγαρίδη, πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών, τον Ιωάννη Ευαγγελάτο, πρωτοδίκη Λασιθίου, την Αντιγόνη Κάστιζα, εφέτη Αθηνών, τον Γρηγόρη Κομπολίτη, ειρηνοδίκη Πατρών, τον Χαράλαμπο Κωτουλόπουλο, πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών και την Ανδρομέδα Στεφανίδου, αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, υποψηφίους επίσης για το Διοικητικό Συμβούλιο, με τους οποίους μας ενώνει κοινό όραμα για τη Δικαιοσύνη και πίστη ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης πρέπει να εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς αυτής και μόνο.
Ζητώ, οι συνάδελφοί μου να με περιβάλουν με την εμπιστοσύνη τους για άλλη μία φορά για να αφήσουμε πίσω μια διετία που ήταν τρικυμιώδης και χαρακτηρίσθηκε από πρωτοφανή για το Δικαστικό Σώμα «φαινόμενα»: εμμονή αντισυνταγματικής παράτασης του ορίου αποχώρησης από το Δικαστικό Σώμα, δημιουργία μιας δεύτερης Ενωσης πολιτικών και ποινικών δικαστών «ειδικού σκοπού», ακραίες τοποθετήσεις και συμπεριφορές των εκπροσώπων μας στην Ενωση, άκρατο λαϊκισμό, κριτική των δικαστικών αποφάσεων με κομματικά κριτήρια και κριτήρια σκοπιμότητας, αποδόμηση του έργου των δικαστικών λειτουργών. Ζητώ να με εμπιστευθούν οι συνάδελφοί μου για να επιδιώξουμε την καταλλαγή, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των άλλων δύο λειτουργιών, την ενασχόληση με τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης.
- Αν εκλεγείτε, σε ποια θέματα θα δώσετε άμεση προτεραιότητα;
Αμεση προτεραιότητα θα αποτελέσει η προσπάθεια ανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας της Ενωσής μας, η ανάκτηση του επιστημονικού χαρακτήρα αυτής, η άρθρωση τεκμηριωμένου θεσμικού λόγου, η θεσμική και μόνο συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων δύο λειτουργιών προς επίλυση των προβλημάτων μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, στο οποίο το έργο των δικαστών και των εισαγγελέων θα παραμένει επιστημονικό και δεν θα μεταβάλλεται σε διεκπεραιωτικό λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που καλούνται να χειρισθούν. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης και για να αντιμετωπίσουμε τις γνωστές παθογένειες που τη χαρακτηρίζουν. Η χρήση νομικών εργαλείων παρελθόντων ετών εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το σημαντικό της ρόλο τόσο ως συνεκτικού ιστού της κοινωνίας όσο και ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας μας.
- Εδώ και αρκετούς μήνες είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ιδιαίτερα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Δικαιοσύνης και κυβέρνησης. Η Ένωσή σας, μάλιστα, έχει κατά καιρούς εκδώσει πολλές ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ των θεσμών δεν ωφελεί κανέναν, αντίθετα πλήττει το κράτος δικαίου και την ίδια τη δημοκρατία και μάλιστα σε μια εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη από ισχυρούς θεσμούς. Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου. Οσον αφορά, δε, την έκδοση πολλών ανακοινώσεων από το προεδρείο της Ένωσής μας, πρέπει να τονισθεί ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να απαντά και απαντά με την ευσυνείδητη άσκηση του καθήκοντος εκ μέρους των λειτουργών της και ότι οι 3.000 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν συμφωνούν με τον «χαρτοπόλεμο» των ανακοινώσεων που εκδίδονται, διότι πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης.
- Από την πλευρά της κυβέρνησης αρκετές φορές έχει ασκηθεί κριτική σε δικαστικές αποφάσεις. Συμφωνείτε με την κριτική και, αν ναι, μέχρι πού πιστεύετε ότι πρέπει να φτάνει αυτή;
Οι δικαστικοί λειτουργοί αποφασίζουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, δίχως να λαμβάνουν υπόψη ούτε τις κυβερνητικές επιλογές ούτε τις ευμετάβλητες πλειοψηφίες της κοινής γνώμης, με συνέπεια να παρατηρείται, διαχρονικά, το φαινόμενο της άσκησης κριτικής σε μη αρεστές στους κυβερνώντες δικαστικές αποφάσεις, με κριτήρια πολιτικά και κομματικά και της διάκρισης των αποφάσεων σε φιλοκυβερνητικές ή αντικυβερνητικές, σε αποφάσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου ή μη κ.λπ. Η άσκηση τέτοιου είδους κριτικής το μόνο που επιτυγχάνει είναι να κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και να προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των λειτουργιών, που επιτάσσει το, σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και κυρίως τη συμμόρφωσή τους με αυτές. Να σημειωθεί ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων με επιστημονικά κριτήρια και ο επιστημονικός σχολιασμός τους είναι διαφορετικό ζήτημα και επιβάλλεται, διότι συμβάλλει στη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης.
-Ιδιαίτερη κριτική έχει δεχθεί και από συναδέλφους σας ο αποκαλούμενος «Νόμος Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Ο νόμος 4322/2015 δεν είναι ο μοναδικός νόμος αποσυμφόρησης των φυλακών. Εχουν προηγηθεί και άλλοι, όλοι, δε, είχαν έκτακτο χαρακτήρα και ο νομοθέτης με αυτούς επεδίωκε να αντιμετωπίσει τον υπερσυνωστισμό και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στις φυλακές και οι οποίες εξέθεταν τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Πριν από την ψήφιση του νόμου και δη στις αρχές του έτους 2015, στις φυλακές «στοιβάζονταν» 11.600 κρατούμενοι, με αποτέλεσμα η χώρα να καταδικάζεται συνεχώς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μεγάλες αποζημιώσεις. Σήμερα οι κρατούμενοι υπολογίζονται περίπου σε 9.500. Αυτός είναι ο σκοπός της ψήφισης τέτοιων νόμων. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος και ορθός τρόπος αντιμετώπισης της συμφόρησης των φυλακών. Οι αποσυμφορητικοί νόμοι δεν είναι η λύση. Αντίθετα οφείλει η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος, να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες και τις ανεπάρκειες του σωφρονιστικού συστήματος με νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Επίσης είναι αναγκαίες νοµοθετικές µεταρρυθµίσεις που θα οδηγούν σε εξορθολογισµό της ποινικής καταστολής με δικαιοκρατικά κριτήρια, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζουν και την ασφάλεια των πολιτών.
Πηγή: Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση